Volgende week vrijdag wordt Donald Trump officieel ingezworen als de 45e president van de Verenigde Staten. Na zijn inauguratie neemt hij direct intrek in het Witte Huis en gaat hij in samenspraak met zijn kabinet  zijn plannen uitvoeren in samenspraak. 

Sinds zijn overwinning op 8 november is hij de afgelopen maanden vooral druk geweest met het verzamelen van adviseurs en het invullen van de ministerposten. Inmiddels zijn de meeste namen van ’Team Trump’ bekend. 

Trump lijkt de voorkeur te geven aan grote namen uit de zakenwereld, miljardairs en militairen. Met een gezamenlijk vermogen van meer dan 10 miljard dollar wordt dit het rijkste kabinet uit de Amerikaanse geschiedenis, en dan is het vermogen van de president zelf nog niet eens meegerekend.

Opvallende namen 

Minister van Buitenlandse Zaken: Rex Tillerson, oliebaas uit Texas, werkte meer dan 40 jaar voor Exxon Mobile. In al die jaren wist hij zich op te klimmen tot de hoogste baas van het olieconcern. De afgelopen 10 jaar verdiende hij als CEO ruim 225 miljoen euro. Nooit eerder bekleedde hij een politieke functie. Opmerkelijk is vooral zijn relatie met de Rusland. Tillerson en Poetin kennen elkaar goed door onderhandelingen over olieboringen in het poolgebied. Een paar jaar terug ontving hij zelfs een onderscheiding van de Russen, de Orde van de Vriendschap. 

Minister van Defensie: James ‘Mad Dog’ Mattis wordt de hoogste baas van het Amerikaanse leger. En daar is hij een bekende want voormalig generaal Mattis ging nog geen drie jaar geleden met pensioen uit de strijdkrachten. Officieel moet een betrokkene op het ministerie van Defensie minimaal zeven jaar uit actieve dienst zijn, maar de Republikeinen in het congres maken voor Mattis graag een uitzondering. Mattis heeft de reputatie een echte vechtersbaas te zijn. Onder meer gaf hij leiding aan de mariniers tijdens de invallen in Afghanistan en Irak. Zijn manschappen gaven hem dan ook de bijnaam Mad Dog, omdat hij regelmatig in de voorste linies was te vinden. 

Minister van Handel: Wilbur Ross maakte naam als investeerder en werkte jarenlang voor de prominente bankiersfamilie Rothschild. Zijn bijnaam ‘King of Bankruptcy’ heeft hij te danken aan zijn track record met het opkopen van noodlijdende bedrijven. Zijn vermogen wordt geschat op maar liefst 2,5 miljard dollar. Ross zou een voorstander zijn van lagere belastingtarieven voor bedrijven en het opzeggen van internationale handelsverdragen.

In EenVandaag een overzicht van het kabinet Trump. Wie zijn de mensen die zijn plannen moeten gaan uitvoeren? We bespreken het met onze correspondent in New York, Michiel Vos en met Amerika deskundige Bianca Pander.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.