Ik zag ‘m denk ik voor het eerst toen ik dienst zat. We waren net terug van een zware oefening in de vrieskou en moesten onze modderige wapens schoonmaken. Voor de televisie. Vertoond werd de Ronde van Loosdrecht, in een tijd dat er voor mijn gevoel nog jaarlijks klassiekers werden gereden.

Zo’n brutaal manneke, net twintig en dus van mijn eigen leeftijd. Jaloers was ik. Hij wel meedoen en ik niet. Want ik moest in de ijzige vrijskou schuttersputjes uithouwen op de hei. En die dag werd hij ook nog derde, achter grootheden als Edward Hagen en René Ruitenberg, maar voor levende legende’s als Evert van Benthem en Jan Eise Krompkamp.

Later kwam ik ‘m af en toe tegen in de kleedkamer. Ik als nederige c-rijder, later b-rijder, hij als de gevierde prof, hoewel hij dat naar z’n collega-schaatsers en skeeleraars niet zo uitstraalde. Eerder bescheiden. En zeker niet de entertainer zoals de rest van Nederland hem kent.

Gisteren is hij gestopt als marathonschaatser. Anderhalve week geleden weidde EenVandaag een ‘Week van...’ aan ‘m. Collega Marc Schrikkema volgde De Hulk

in de week dat de enige twee natuurijsklassiekers van het seizoen werden verreden. En zowaar, de 39-jarige krijger wist ‘Loosdrecht’ in het peloton uit te rijden. De Veluwemeertocht was een ander verhaal, hoewel op dat blubberijs bijna niemand wist te finishen. En daar maakte ploegmaat Geert-Jan het nog netjes af.

Afgelopen week sprak ik collega Mark over het item en hij vroeg me of ik de ‘business-presentatie’ van Hulzebosch wilde zien die hij hield voor de camera van EenVandaag. Er was hooguit een minuut van de 50 minuten durende presentatie uitgezonden. Van mij hoefde het niet, ik kon me er niet zoveel bij voorstellen, maar Mark zei dat het echt de moeite waard was. En dat bleek te kloppen.

Hulzebosch stond daar, heel kwetsbaar eigenlijk, een authentiek verhaal te vertellen over zijn jeugd, over zijn vader die hem zei dat hij zich als veertienjarige maar ’s moest bewijzen. Natuurlijk, met alle kwinkslagen die we van hem gewend zijn. Maar toch, een verhaal waar je van begin tot eind ademloos naar luistert.

En dankzij de zegeningen van online video is het een kleine moeite deze presentatie online beschikbaar te maken, dus daar komt ‘ie:

De laatste race van De Hulk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.