Als je vraagt naar dé Hollandse keukenklassieker, komt de gemiddelde Nederlander al gauw op stamppot, erwtensoep of draadjesvlees. Of als het gaat om snacks: de frikandel. Of stroopwafels. Maar de Hollandse keuken is veel meer dan dat.

Joris Lohman houdt zich voor organisatie Food Hub bezig met voedseleducatie. Samen met worstenmaker Samuel Levie en topkok Joris Bijdendijk hoopt hij de wereld van eten te veranderen. Samen met anderen uit de Nederlandse culinaire wereld laat hij dan ook graag zien dat 'de Hollandse pot' meer te bieden heeft dan je misschien denkt.

Minderwaardigheidscomplex

Volgens Lohman mogen we wel wat trotser zijn op onze eetcultuur. "Ik denk dat er een klein minderwaardigheidscomplex leeft rond de Nederlandse keuken. Als je het mensen vraagt komen ze bij pannenkoeken, poffertjes of die stamppot." Volgens Lohman is er meer dan alleen dat. "Dat was er al, maar wat we onder de aandacht willen brengen is: kunnen we niet zorgen dat er meer komt?"

Samen met chef Joris Bijdendijk organiseerde Lohman een symposium voor 'lowfood': de internationale benaming waarmee de heren kwamen voor het voedsel uit de lage landen. "Wij benaderen de verandering in de keuken vanuit de haute cuisine: wat doen chefs in restaurants? Vroeger zag je al dat het zo begon: aan het hof werd de eetcultuur gezet en dat werd overgenomen door mensen thuis."

Joris Lohman vertelt als 'De Optimist' over alles wat de Nederlandse eetcultuur te bieden heeft.

Keuken van innovatie

En in de Nederlandse restaurantwereld gebeurt een hoop, vertelt Lohman. "Er is echt iets aan het bruisen. Voor de nieuwe generatie Nederlandse chefs komt ook steeds meer aandacht." Op internationaal gebied staan 'we' ook steeds hoger aangeschreven. "De Amsterdamse restaurantscene is van alle grote steden, na die van Londen, nu misschien wel de meest spannende en innovatieve."

Met het initiatief van lowfood hoopt Lohman dat de Nederlandse keuken er echt een van innovatie wordt. "Een eetcultuur is continu in beweging. Stamppot is bijvoorbeeld pas de laatste vijftig of zestig jaar een echt gerecht. Het is maakbaar." Als voorbeeld van het toekomstige Nederlandse eten noemt hij een aantal gerechten van chef Bijdendijk. "Denk aan knolselderij van het spit of een fusion van een Indonesisch gerecht met een Nederlands ingrediënt als spruitjes. Dat vind ik heel mooi."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.