Vlees: veel mensen zijn er dol op. De gemiddelde Nederlander eet per jaar 38,5 kilo vlees. Dat cijfer is sinds 2005 onveranderd, ondanks alle kritiek. Want (veel) vlees eten is slecht voor de planeet. Zouden we ons moeten schamen voor het eten van vlees?

Een maaltijd zonder vlees? Daar moeten de meeste mensen niet aan denken. Dit jaar nog bleek uit cijfers van de Universiteit Wageningen dat de vleesconsumptie niet is afgenomen. Vlees eten is dus nog steeds voor velen de normaalste zaak van de wereld.

Bewust vlees eten

Berend te Voortwis komt uit een ondernemende familie en begon zelf een aantal jaar geleden een webshop waar je een koe kunt kopen vanuit de gedachte dat mensen horen te weten waar hun eten vandaan komt. Je kunt er een hele of delen van een koe kopen, maar pas als een of meerdere mensen een hele koe hebben besteld wordt het dier geslacht. Volgens hem is vlees een mooi product, dat we zorgvuldig moeten benaderen.

De term 'vleesschaamte' roept bij hem irritatie op. "Wat ik merk in Nederland -en daar schaam ik mij wél voor- is dat wij een natie zijn waar als we praten over drugs dan schaamt niemand zich in Nederland maar als ik dan een normaal fatsoenlijk stukje vlees eet, dan is het misschien 'oeh'. Nou, dan denk ik dat we echt een beetje van het padje af met zijn allen."

Het afleren van vlees eten

Iemand die heel anders naar vlees consumeren kijkt is Roanne van Voorst, antropoloog en schrijver van het boek Ooit aten we dieren. Zij ziet al enige veranderingen in de vleescultuur. In Nederland is het mensen aangeleerd dat het eten van vlees de normaalste zaak van de wereld is en dat kun je dus ook weer afleren. Volgens haar kijken we over 30 jaar terug op deze tijd met verbazing, omdat er te veel vlees en zuivel wordt gegeten.

"Ik ben niet van het standpunt dat vlees eten verkeerd is of moreel verkeerd zou zijn. Meer dat we leven in een cultuur waarin het wordt aangeleerd als iets dat normaal, noodzakelijk en natuurlijk is. Dus je kunt bijna niet anders, alleen denk ik dat dát gaat veranderen", zegt Van Voorst.

Bekijk hier de televisie reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.