Binnenkort kan het in Utrecht niet meer: een patatje na het zwemmen. In een zwembad in Leidsche Rijn worden de snacks geschrapt. Maar die trek in friet, komt dat door het chloorwater?

Dat beweerde Frank Dane in zijn ochtendshow op Radio 538. "Water en chloor zorgt voor zin in patat", beweerde de dj.

Geen onderzoek

Voedselwetenschapper Guido Camps heeft de wetenschappelijke studies erop nageslagen. "Als we kijken of er ooit een structureel effect is gevonden, dan is er niks te zien. Er is alleen een studie uit 2010 te vinden waarbij ze mensen lieten zwemmen en eten. Na het sporten krijgen mensen meer honger, bleek toen. Maar dat is geen verrassing, natuurlijk."

Dat het zwemmen in chloor of de geur ervan direct voor trek in patat zorgen, is dus niet letterlijk bewezen. Camps heeft wel een idee waar de bewering van Dane vandaan komt. "Wat ik denk dat er aan de hand is, is dat iedereen van kinds af aan een diepe associatie heeft tussen zwemmen en friet."

Pavlov

Zin krijgen in friet na het zwemmen is inderdaad niet raar: het heeft alles te maken met associatie. Psycholoog Chantal Nederkoorn is gespecialiseerd in eetgedrag. Zij legt uit hoe dit werkt. "Zowel mensen als dieren zijn heel goed in het leren van associaties."

Zowel mensen als dieren zijn heel goed in het leren van associaties.

"Veel mensen kennen het onderzoek van Pavlov. Als je een belletje laat horen en steeds vlees geeft, krijgt een hond daarna zin in vlees als hij een belletje hoort. Wij mensen kunnen dat ook. Als je telkens patat in het zwembad eet, dan is naar het zwembad gaan al genoeg om er zin in te krijgen", vertelt Nederkoorn.

Verkoopcijfers

Het is dus niet te bewijzen dat je door chloor in het zwembad zin krijgt in patat. De omgeving van het zwembad kan wél voor een associatie zorgen, waardoor je zin in dubbelgebakken aardappelreepjes krijgt. Maar, dat komt niet door het chloor op zichzelf.

Het zwembad-patat-effect is bij verschillende baden terug te zien in de verkoopcijfers van de kantine. Bij openluchtzwembad De Vliet zijn de frietjes nog altijd favoriet. "De ouderwetse snacks zijn nog altijd het meest populair. Ook broodjes frikandel en tosti's staan in de lijst."

Feit of Fictie: krijg je van water en chloor zin in patat?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.