Kleine bomen ontvangen voedingsstoffen van hun 'ouders'. Dat is tenminste wat de Duitse boswachter Peter Wohlleben beweert. Volgens Wohlleben staan de wortels van verschillende bomen met elkaar in verbinding. "De oudere boom stuurt de jonkies voedingsstoffen." Klopt dat?

"Boomwortels kunnen onderling vergroeien", zegt Jelle Hiemstra. Hiemstra is als Senior Onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen verbonden aan de Universiteit van Wageningen. "Op die manier kunnen ook voedingsstoffen en water van de ene boom via het wortelstelsel ook ten goede komen aan de boom die ernaast staat."

Wortel-tot-wortelcontact

Ook boomspecialist Jozé ’t Hoen zegt dat bomen voedingsstoffen met elkaar kunnen uitwisselen. "Die communicatie gaat vooral door schimmeldraden. Er is weinig direct wortel-tot-wortelcontact tussen de verschillende bomen, maar vooral de schimmels hebben contact tussen de bomen door."

Luister & lees ook:

Volgens Daan Bleichrodt, projectleider van Tiny Forest, kan je op twee manieren naar de stelling kijken. Bomen zouden met elkaar kunnen concurreren, en dus voedingsstoffen afpakken, of juist met elkaar samenwerken. "Wat ik merk is dat de meer traditionele bosbouwers van Nederland wat meer in een concurrentiegedachte leven. Terwijl ik zelf zie dat er meer achter samenwerkingsgedachte zit. Ook het wetenschappelijk bewijs komt er nu steeds meer. Omdat we het schimmelnetwerk steeds beter gaan begrijpen kunnen we zien dat bomen voedingsstoffen uitwisselen en elkaar helpen."

Boom of schimmels?

Boomspecialist Jozé ’t Hoen bevestigt dat we nog weinig weten over hoe dit proces in zijn werk gaat. "Er is dan nog niet veel bekend van wat de leidende kracht erachter is. De vraag is of de boom dit zelf actief stuurt of dat het de schimmels zijn die een deel van het stuurproces uitvoeren."

Ondanks dat we niet helemaal weten hoe het werkt, kunnen we de stelling van Peter Wohlleben toch bevestigen. De uitspraak is een feit: er vindt inderdaad een onderlinge voedseluitwisseling plaats tussen bomen, waaronder van de oudere naar de jongere boom. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.