Film - en TV regisseur Karst van der M., de man van Lenie ’t Hart, is veroordeeld voor het misbruiken van verschillende kinderen die in zijn producties speelden. Het is daarmee de grootste misbruikzaak uit de Nederlandse Film - en televisiegeschiedenis.

Van der M. zou tientallen kinderen hebben misbruikt. Drie van zijn slachtoffers stapten in de jaren 90 naar de rechter. M. werd veroordeeld tot zeven maanden voorwaardelijk. Destijds stond het verhaal anoniem in de krant als de veroordeling van een 41-jarige man uit Baarn. Vrijwel niemand wist dat het hier om Karst van der M. ging. Frank Waals is de journalist die deze scoop aan het licht bracht. Volgens Waals wist zijn toenmalige opdrachtgever (NCRV) van het voorval, maar hield de oproep het 'onder de pet'. In een schriftelijke verklaring laat de omroep weten "geschokt te zijn" en het gedrag te veroordelen. Van der M. werd in de jaren 80 bekend als de maker van de populaire jeugdseries De Zevensprong, Mijn Idee, Thomas en Senior en Kunst en Vliegwerk. In deze producties spelen kinderen de hoofdrol.

Volgens Waals ging Van der M. geraffineerd te werk. "Karst zorgde ervoor dat hij zich op de set altijd aan de regels hield. Het misbruik vond alleen ervoor of erna plaats. Hij nam kinderen mee weekendjes weg in zijn camper of de dierentuin om zo met de kinderen een band op te bouwen."

Waarom nu pas in het nieuws?

De vraag die nu blijft hangen: waarom komt het misbruik nu pas naar buiten. Journalist Frank Waals denkt dat dit te maken heeft met de jonge leeftijd van de slachtoffers. "Hij was in die tijd een belangrijk figuur in de filmwereld. Daarnaast waren veel kinderen zo klein, dat ze niet durfden of konden praten. De slachtoffers ondervinden nog steeds last van het misbruik. Er gaan verhalen dat hij tot 2010 aan kinderen heeft gezeten."

#Metoo

Aan de stroom #MeToo-beschuldigingen komt nog geen eind. De baas van filmstudio Pixar, New York Times verslaggever Glenn Trush en CBS presentator Charie Rose liggen nu ook onder vuur. En het eind is nog niet in zicht, legt Bram Bakker uit. "In de entertainmentindustrie komen twee dingen ongelukkig samen: mensen met macht en mensen die zich lenen voor het misbruik daarvan. De kwetsbare mensen zitten ook vaak in de entertainmentindustrie. Zolang er voor de media interessante namen opduiken zal de berichtgeving ook blijven komen. Ik sluit niet uit dat er nog bekendere personen in beeld gaan komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.