Het is al jaren een geliefd politiek gezelschapsspel: de Europese banencarrousel. Na de Europese verkiezingen begint de grote jacht op de Europese topbanen. Wie wordt de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, wie wordt genoemd als commissaris en wie volgt Herman van Rompuy op?

Het spel blijft in nevelen gehuld en is bijna hogere wiskunde.

28 regeringsleiders bepalen de uitkomst, tijdens een Europese top, een informele lunch een geheime ontmoeting in achterkamertjes.

Europese concurrentie

Naast de Nederlandse kandidaten azen hun Europese collega’s op dezelfde vacatures. Welk land wint de strijd, en is er wel consensus over de geopperde kandidaten? Schaken op meerdere borden tegelijk. En heeft de kandidaat de goedkeuring van de machtigste vrouw in Europa, Angela Merkel?

Nederland heeft een paar ijzers in het vuur voor Europese topposities. Na VVD en CDA-commissarissen is het nu de beurt aan de PvdA en de ministers Dijsselbloem en Timmermans worden als kandidaten genoemd.

Dijsselbloem

Dijsselbloem zou in de race zijn als permanente voorzitter van de Eurogroep (een functie die hij nu deeltijd naast zijn ministerschap bekleedt) maar ook als opvolger van Olli Rehn, de ‘begrotingstsaar’. Hoewel Dijsselbloem blijft benadrukken dat hij al een baan heeft, hoor je tussen de regels door dat hij wel oren heeft naar een Europese positie. De uitspraak die hij eerder deed over Jean-Claude Juncker (“een verstokt roker en drinker”) betreurt hij nu toch.

Frans Timmermans wordt genoemd als kandidaat voor de functie van ‘buitenland chef van de EU’. Mocht men toch kiezen voor een vrouwelijke kandidaat uit Nederland, dan kan Lilianne Ploumen  (de minister van Buitenlandse Handel) een mogelijke kandidaat zijn. De post van commissaris van Handel heeft daarbij de voorkeur.

Juncker nieuwe voorzitter

Vandaag is er een EU-top met de regeringsleiders en Jean-Claude Juncker is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Europese commissie, een machtige positie. Een kandidaat die eigenlijk niemand wil, maar die, bij gebrek aan beter, toch is gekozen. Een compromiskandidaat, door geen kiezer gekozen maar aangewezen door regeringsleiders.

De eerste benoeming van velen deze zomer.

De carrousel is gaan draaien en geeft de benoeming van Juncker de teneur aan van de komende benoemingen?

Als hij is benoemd voor een Europese toppositie zonder fervente voorstanders of uitdrukkelijke steun van regeringsleiders, worden de overige EU-posten dan wel bezet door de beste kandidaat, of geldt ook hier het compromis?

Dat weten slechts 28 mannen en vrouwen die deze dagen tijdens de lunch, het diner en in één-op-één gesprekjes de Europese posten verdelen. Het spel blijft zoals altijd in nevelen gehuld…. 

Meer weten over de strijd om de baantjes in de EU? Lees 'Circus Europa, een beknopte handleiding' van onze politiek commentator Kees Boonman.

Lees ook