Het is moeilijk om er aan te ontsnappen: de Matthäus-Passion. Het monumentale stuk van Bach wordt op honderden plekken uitgevoerd en blijft onverminderd populair.

Het klassieke stuk draait om de kruisiging van Jezus en is gebaseerd op het evangelie van Matteüs. Opvallend genoeg zijn veel bezoekers bij een uitvoering in Gouda niet gelovig. “Dit zijn onze normen en waarden, daarom kom ik hier" zegt een bezoeker. Dirigent Jeroen Weierink snapt wel dat het verhaal zoveel mensen raakt: “Het is eigenlijk een heel eigentijds verhaal. Het gaat over iemand die opkomt voor anderen en het met zijn leven moet bekopen.”

Edwin Rutten staat met een speciale voorstelling voor kinderen in de theaters. Hij heeft de Matthäus ingedikt tot zeventig minuten en werd op zijn veertigste gegrepen door het werk. “Die hobo vind ik heerlijk en dan het Erbarme dich, kippenvel. De muziek is balsem voor de ziel. Het verhaal heeft zo’n mooie interne kracht. En die combinatie van die twee maakt het weergaloos.”

De NTR zendt op Goede Vrijdag integraal het Matthäus-Passion concert uit waarmee de Nederlandse Bachvereniging haar tournee afsloot in de Grote Kerk in Naarden.