Het rommelt al maanden binnen Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de havenstad: vorige week stapte fractievoorzitter Luuk Wilson op, en daarna lekten onder meer interne e-mails uit.  

Belangrijkste aanleiding voor de splitsing is een 'wethouderscoup': in mei stemde een deel van Leefbaar Rotterdam op het laatste moment niet op de voorgedragen Ingeborg Hoogveld, en dat veroorzaakte een flinke interne ruzie. 

In de gelekte brief van een raadslid staat onder meer: "Deze fractie is een nu zes maanden rottend kankergezwel waarvan we dachten dat we een helende behandeling gestart hebben, maar niets is minder waar. We zijn bezig om zelfmoord te plegen."

Spreekverbod

Raadsleden van de partij is een spreekverbod opgelegd. Vanavond komt de fractie in crisisberaad bijeen. Dan moet duidelijk worden hoe het verder moet met Leefbaar Rotterdam.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar behaalden de leefbaren, onder leiding van Joost Eerdmans nog een klinkende verkiezingsoverwinning. Ze haalden de meeste zetels en stootten de PvdA -sinds de Tweede Wereldoorlog bijna altijd de grootste in de havenstad- van de troon.

Levensvatbaar?

Leefbaar Rotterdam is het laatste grote bolwerk van de Fortuyn-revolutie. Hoe levensvatbaar is de partij nog?

In EenVandaag onder meer hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen. Hij leidde de formatie in Rotterdam in 2002, raakte toen betrokken bij Leefbaar Rotterdam en is nu nog adviseur. Van Schendelen pleit voor een politieke LAT-relatie: dat de strijdende partijen tijdelijk los van elkaar moeten opereren in de gemeenteraad.

We spreken ook met Ruud Ruigendijk, voormalig fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in Delfshaven. In januari stapte hij op en schreef hij een open brief waarin hij stelde dat Leefbaar Rotterdam een regentenpartij was geworden.

Bron brief: Dichtbij.nl

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.