In Rotterdam wordt vandaag gesproken over een wel heel bijzondere transfer. En dan gaat het eens een keer niet over Feyenoord! Maar over een hele gevoelige politieke transfer. Raadslid Mohammed Anfal stapt over van Leefbaar Rotterdam, naar de door de Islam-geïnspireerde partij Nida. 

Dat is natuurlijk een gigantische stap. Zelf zegt hij erover dat hij niet zo geïnteresseerd was in politiek, en dat hij als een soort ‘excuusmarokkaan’ bij Leefbaar Rotterdam zat. Om zo Marokkaanse stemmen te trekken.

Heel goed is dat niet gelukt, want in 2014 kreeg hij maar 126 voorkeursstemmen. Toch is zijn voormalige voorman Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam boos over de overstap.

Een aantal twitteraars zegt dat Eerdmans boter op zijn hoofd heeft. Daarvoor moeten we even terug naar 2006, Eerdmans werd toen uit de fractie van de LPF gezet en nam zijn zetel mee. Dus hij kan het Anfal wat dat betreft moeilijk kwalijk nemen.

En columnist Jan Dijkgraaf geeft Eerdmans ook onder uit de zak, omdat hij uiteindelijk zelf Mohammed Anfal heeft binnen gehaald. Maar veel twitteraars reageren ook boos op Mohammed Anfal. Zo wordt hem verweten dat hij zetelroof pleegt.

Dat fenomeen kennen we natuurlijk vooral van de Tweede Kamer. En nu heeft het grote gevolgen voor de Rotterdamse raad, want zoals je ziet zijn ze nu hun meerderheid kwijt. Daarover voert de gemeenteraad donderdag een spoeddebat. 

Als je je bedenkt dat er in Den Haag nu wordt gesproken over een kabinet met een kleine meerderheid - en je telt daarbij op dat afgelopen 100 jaar er 58 gevallen van zetelroof zijn geweest en het steeds vaker voor komt - dan kan de situatie in Rotterdam misschien wel een voorbode zijn voor het komende kabinet.

Dat maakt de situatie in Rotterdam ook landelijk interessant. Maar dat is de Rotterdamse politiek eigenlijk altijd. En wat voor impact de Rotterdamse gemeenteraadspolitiek kan hebben weten we nog wel uit 2002, weet ook verslaggever Remko Theulings:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.