Corruptie viert hoogtij op Sint Maarten, sinds 10 oktober 2010 een zelfstandig land binnen ons Koninkrijk. Zo zou Minister Duncan van Justitie een bordeel runnen. En Patrick Illidge, onafhankelijk Statenlid op Sint Maarten, is voor tienduizenden dollars omgekocht door een bordeelhouder van het eiland. 

Dat blijkt een een filmpje, dat deze week via een lokale krant uitlekte. Politici in Nederland zijn het zat.

De fracties van VVD, SP en PvdA hebben minister Ronald Plasterk hier kamervragen over gesteld. Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP): 'Politici op Sint Maarten worden betaald door de onderwereld. De onderwereld is daar bovengekomen, sinds we van de eilanden autonome landen hebben gemaakt. Maar Nederland blijft verantwoordelijk! Dus ja, de bestuurders kunnen er een puinhoop van maken, de maffia kan het eiland overnemen en wij moeten betalen!'

Een meerderheid van de Kamer wil het liefst af van Sint Maarten, maar dat is volgens een VN-verdrag niet mogelijk.

update
clock 12-03-2013 16:28

Kamermeerderheid: omgekocht parlementslid Sint Maarten niet welkom bij inhuldiging

Een meerderheid van de Tweede Kamer (SP, PVV, PvdA, VVD en 50PLUS) vindt het niet wenselijk dat Statenlid Patrick Illidge van Sint Maarten aanwezig is tijdens de inhuldiging van Willem Alexander als Koning.

Dat blijkt uit een rondgang van actualiteitenrubriek EenVandaag. Formeel worden alle parlementariërs van de vier landen binnen het Koninkrijk uitgenodigd.

Illigde kwam vorige week in het nieuws, nadat een video uitlekte waaruit bleek dat hij werd omgekocht door een bordeelhouder.  Hij ontving 15.000 dollar om vergunningen te regelen voor illegale prostituees. Ook heeft het Openbaar Ministerie een inval gedaan bij Illidge, op zoek naar wapens. Fractievoorzitter Henk Krol (50Plus): " Je moet er niet aan denken dat deze man in de Nieuwe Kerk aanwezig is bij de inhuldiging en zelfs zijn revolver misschien wel bij zich heeft".

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.