Een nieuwe social media-challenge raast over het internet. Tieners eten verschillende voedingsmiddelen met 'the shell on' en filmen dat. En dat varieert van een 'onschuldige' bananenschil tot een plastic verpakking.

Het is de volgende in een reeks onverstandige 'challenges' die op internet rondgaan, die zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Eerder trok de 'Bird Box Challenge' veel aandacht, waarbij mensen zichzelf geblinddoekt in gevaarlijke situaties brachten.

Lees ook

Van fruit tot plastic zakjes

Vaak hebben de challenges geen lang leven, maar ontstaan ze razendsnel. In de laatste week is de 'Shell On Challenge' populair geworden. Op YouTube, Instagram en Snapchat verschijnen video's van jongeren die letterlijk álles eten. Vooralsnog lijken de video's alleen in de VS gemaakt te worden.

Soms gaat het om fruit, waarbij bijvoorbeeld een bananenschil of de schil van een meloen wordt opgegeten. Onverstandig, maar niet levensgevaarlijk. Toch gaat het ook veel verder. Er zijn al video's verschenen van het eten van het papier van cupcakes en van wortels in een plastic zakje.

Een jongen eet een ei met de 'shell on'.

Dokters: 'Doe het niet'

Dokters waarschuwen jongeren in The Post. Ze roepen hen de challenge vooral niet te doen. Hoewel fruitschillen over het algemeen onschuldig zijn, willen ze benadrukken dat plastic eten erg gevaarlijk is.

"Het kan je hormonen beïnvloeden en de chemicaliën in PVC zijn gelinkt aan de ontwikkeling van kanker", zegt dokter Max Plitt. De dokters hopen dan ook dat de challenge snel overwaait.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.