Mensen die geblinddoekt allerlei capriolen uithalen houden de Amerikaanse media flink bezig. Dit doen zij onder het mom van de 'Bird Box Challenge'. Mensen filmen hun stunts en zetten deze op internet.

Bird Box is de nieuwste film van Netflix. In de film komen mysterieuze krachten op aarde die ervoor zorgen dat mensen gek worden door ze waanbeelden te laten zien. De hoofdpersonages ontwijken die waanbeelden door geblinddoekt hun weg te vinden. Dat doen veel mensen nu dus na in de Bird Box Challenge.

Netflix waarschuwt: doe het niet

Sommige mensen filmen zichzelf in onschuldige situaties, maar anderen gaan de grens over. In onderstaande video trekt iemand zijn muts over zijn ogen, terwijl hij op de snelweg rijdt.

Netflix heeft een waarschuwing uitgegeven voor de trend die is ontstaan naar aanleiding van de horrorfilm . "Het is ongelooflijk dat we dit moeten zeggen, maar verwond jezelf alsjeblieft niet door de Bird Box Challenge."

Grensoverschrijdend gedrag

Deskundige mediaopvoeding Justine Pardoen kan wel verkalren waarom de Bird Box Challenge aanslaat. "Als je jonger bent is het leuk om jezelf te leren kennen door dit soort grensoverschrijdend gedrag. Maar het bijzondere van deze challenge is wel dat ook veel volwassenen eraan meedoen", vertelt ze.

Dat een film zoiets voortbrengt gebeurt niet vaak. Pardoen denkt dat de herkenbaarheid van de situatie van de karakters helpt. "De film laat je verplaatsen in de situatie van de hoofdpersonen. Wat zou het voor mij betekenen als dit mij overkomt? Het is bij deze film makkelijk om het in de praktijk uit te proberen. Hoe ver zou je komen met een blinddoek op?"

Promotiecampagne

Ondanks de oproep van Netflix, gaan er ook geruchten dat de streamingdienst zelf achter de viral filmpjes zit. Deze zou zijn bedacht als een soort promotiecampagne voor de film. Als dat zo is, heeft het gewerkt: de film is in 7 dagen al 45 miljoen keer bekeken. Netflix ontkent dat zij achter de filmpjes zitten die viral gingen.

Volgens Justine Pardoen komt de trend Netflix in elk geval wel goed uit. "Als jongeren iets aantrekkelijk vinden om te doen, kan het vrij snel viraal gaan", zegt ze. De ophef in de media zorgt er vervolgens voor dat een trend aanhoudt. "Jongeren vinden het interessant dat iets direct zo'n grote globale spreiding heeft", aldus Pardoen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.