De diplomatieke rel tussen Qatar en omringende landen is nog verder geëscaleerd. Het blok landen, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, heeft een eisenpakket ingediend die Qatar binnen tien dagen moet inwilligen.

Op het lijstje staat onder andere het beëindigen van de zender Al Jazeera, het verbreken van de banden met Iran en het wegsturen van Turkse troepen die in het land zijn gestationeerd. “Dat gaat Qatar niet doen,” zegt arabist Leo Kwarten in een interview met EenVandaag. “De Qatarese overheid is daar veel te trots voor”. 

Begin juni hebben tien Golfstaten alle diplomatie banden met Qatar verbroken. Officieel omdat Qatar banden zou hebben met Hezbollah, de Moslim Broederschap en Al Qaeda. Maar niet alleen terrorisme speelt een rol. Het soennitische Saoedi-Arabië vindt Qatar al langer een doorn in het oog wegens de diplomatieke betrekkingen met het sjiitische Iran.

Blokkades

Daags voor de rel verscheen in het Qatarese nieuws een bericht onderaan het tv-scherm over de positie van Iran in de islamitische wereld. Dit schoot bij Saoedi-Arabië in het verkeerde keelgat.

Volgens Qatar was hun systeem gehackt, maar de brede diplomatieke rel was al een feit. De Golfstaten pakken flink uit: blokkades op de handel, vliegverkeer en financiële markt. Qatar krijgt al snel steun van de grootste vijand van Saoedi-Arabië: Iran. En ook Erdogan laat zijn steun blijken en stuurt zelfs Turkse troepen naar de kleine Golfstaat.

“Het is een zorgelijke situatie”, zegt Leo Kwarten. “Want bij een militaire escalatie, bijvoorbeeld een invasie in Qatar, zullen er Turkse troepen zijn. En heb je kans op een groot conflict.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.