De ChristenUnie heeft voor het eerst in het bestaan van de partij een zetel behaald in de Amsterdamse gemeenteraad. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen die door burgemeester Jozias van Aartsen bekend werd gemaakt. 6800 Amsterdammers stemden op de partij. CU-lijsttrekker Don Ceder noemt het een 'geweldige bekroning van de campagne'.

"We hebben deze keer besloten een lijst samen te stellen van mensen die midden in de samenleving staan, die elke Amsterdammer wel kent. We wilden de boodschap afgeven dat we een stad willen waar mensen naar elkaar omzien", vertelt Ceder. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam de ChristenUnie nog 162 stemmen te kort voor een zetel. Ook dit jaar leek de partij in de peilingen vooraf, en zelfs in de exit poll op de uitslagenavond, het niet te halen. "Toen dachten we: ‘einde verhaal’, maar rond middernacht maakte de burgemeester bekend dat we virtueel op een zetel stonden."

Twee dagen nagelbijten

De gemeente Amsterdam nam de tijd om alle stemmen te tellen. Pas op de vrijdag na de verkiezingen werd de definitieve uitslag bekend gemaakt. "Het was nog twee dagen nagelbijten," vertelt Ceder. "Dus de ontlading vanochtend was onbeschrijflijk. Ik vind het een geweldige bekroning van de campagne."

Naast de ChristenUnie komen er nog drie nieuwe partijen in de Amsterdamse gemeenteraad: DENK en Forum voor Democratie veroverden elk 3 zetels en voor BIJ1 wordt Sylvana Simons gemeenteraadslid.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.