De ChristenUnie probeert de komende gemeenteraadsverkiezingen voet aan de grond te krijgen in Amsterdam. Met lijsttrekker Don Ceder heeft de partij goede hoop dat dat gaat lukken. Als dat lukt, zou dat voor het eerst in de geschiedenis van de ChristenUnie zijn.

De partij is vooral groot in de traditionele Bijbelbelt, maar de partij wil uitbreiden naar de steden. In 2014 kwam de succesvolste verkiezingsuitslag, werd ze de grootste partij in Zwolle en schoof ChristenUnie in veel gemeenten aan in het college. Nu jaagt men op de twijfelende CDA-kiezer, en de kiezer in de grote steden. “Van oorsprong is de ChristenUnie geen Randstad-partij, maar we willen uitbreiden en dus wagen we de sprong. Ook daar zijn veel stemmen voor ons te halen”, aldus een ChristenUnie-woordvoerder. De pijlen worden nu gericht op Apeldoorn, Utrecht, Den Haag en een eerste zetel in Amsterdam.

info
clock 07-03-2018 01:00

De ChristenUnie is opgericht op 20 januari 2000 en is een fusie tussen de kleine christelijke, protestantse partijen RPF en GPV. De partij voert een sociaal-christelijke politiek, met de Bijbel als leidraad. Hun achterban is vooral te vinden in de regio, in de welbekende Bijbelbelt, een strook die loopt van Zeeland tot Overijssel.

De partij schommelt qua zetelaantal al jarenlang rond de vijf zetels. In 2007 trad de ChristenUnie, onder leiding van partijleider Andre Rouvoet, toe tot het kabinet Balkenende IV. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen bleef de partij gelijk op vijf zetels en trad, nu met de nieuwe partijleider Gert-Jan Segers, toe tot het kabinet Rutte III. In het kabinet wordt de ChristenUnie vertegenwoordigd door Carola Schouten (vicepremier en minister van Landbouw), Arie Slob (minister van Onderwijs) en Paul Blokhuis (staatssecretaris van Volksgezondheid).

Strijd om de twijfelende kiezer

Met veel interesse wordt gekeken naar de twijfelende, linkse CDA-stemmer. De ChristenUnie zit qua profiel tussen GroenLinks en het CDA in. Dat blijkt ook uit De Peiling, de politieke analyse van Ipsos en EenVandaag. Het potentieel dat de ChristenUnie kan aanboren is echter niet enorm groot.

Het CDA is onder leiding van Sybrand Buma een rechtsere koers gaan varen; een koers waar de links-georiënteerde CDA-kiezer regelmatig moeite mee heeft.  De ChristenUnie probeert die kiezer nu aan zich te binden. Het feit dat de partij is toegetreden tot het kabinet heeft vooralsnog geen nadelige gevolgen. “Bij andere partijen zie je de steun dan nog wel eens afnemen, maar bij ons niet”, aldus de voorlichter. “De kiezer ziet ons als constructieve partij en we kunnen de kabinetsdeelname goed uitleggen aan onze achterban.”

Naast de Bijbelbelt ook een 'Bijlmerbelt'

In de hoofdstad voert de 28-jarige advocaat Don Ceder de lijst aan. Ceder groeide op in Amsterdam-Zuidoost, en heeft een half Ghanese en half Surinaamse achtergrond. Door deze achtergrond heeft hij een heel ander netwerk dan het geijkte ChristenUnie profiel. Hij heeft vooral veel aanhang in de christelijke migrantenkerken in Amsterdam Zuidoost, een groeiende groep. “Naast de Bijbelbelt is er zeker ook een Bijlmerbelt”, aldus Ceder. Daar valt volgens hem een wereld te winnen.

Op het eerste gezicht lijkt Amsterdam, de vrijgevochten hoofdstad en stad van onder andere het homohuwelijk, een opmerkelijke keuze voor de ChristenUnie. Partijleider Segers ziet dat anders: “Ik hoop dat men in Amsterdam vooral onze helpende hand zien en niet het opgeheven vingertje”. 

Prostitutiebeleid moet strenger

Waar de partij vooral werk van wil maken is een strenger prostitutiebeleid. Wat Segers betreft sluiten de ramen op de Wallen zo snel mogelijk. Segers: “Ik vind het raar dat je vrouwen achter de ramen zet en dat uitvent als een toeristische attractie. Op termijn zouden die ramen echt dicht moeten.”

ChristenUnie wint in 2014 in veel gemeenten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.