Een bekende Chinese vlogger moet vijf dagen naar de gevangenis. De reden? Ze zong een 'respectloze versie' van het Chinese volkslied tijdens een van haar livestreams.

Volgens een Chinese wet is het verboden om het volkslied om een 'respectloze manier' te zingen. De politie van Shanghai liet in een verklaring weten dat vlogger Yang Kaili deze wet heeft overtreden. "Het volkslied is een symbool van het land en alle inwoners moeten het respecteren. Streamingsplatformen staan niet boven de wet."

Miljoenen volgers

De 20-jarige Yang Kaili is een van de bekendste 'livestreamers' van China, met tientallen miljoenen volgers. In het land zijn duizenden van deze streamers, die zichzelf live filmen terwijl ze eten, filmen of tegen hun publiek aanpraten. Yang zong een kort stuk van het volkslied op het streamingsplatform Huya. Dit deed ze niet erg zuiver, terwijl ze haar armen wild heen en weer zwaaide. Het bleek genoeg om haar te laten arresteren, meldt The Independent.

Huya heeft de vlogger inmiddels geblokkeerd en heeft al haar video's verwijderd. Yang stuurde een uitgebreid excuus de wereld in. "Wat ik heb gedaan heeft gevoelens gekwetst. Het spijt me. Sorry aan het moederland, aan mijn fans, internetgebruikers en het platform." Ze heeft beloofd niet meer te streamen en in plaats daarvan deel te nemen aan vaderlandslievende activiteiten en onderwijs.

Chinese wetten

De regering van China heeft de laatste jaren de controle op het online gedrag van hun inwoners verhoogd. De wet die het beledigen van het volkslied verbiedt werd vorig jaar geïntroduceerd. In het uiterste geval kan iemand volgens deze wet daar 3 jaar gevangenisstraf voor krijgen.

De veroordeling van Yang heeft veel reacties opgeleverd. Mensen zijn bang dat ze, net als Yang, onopzettelijk de 'volksliedwet' overtreden. Ook vanuit het buitenland wordt fel gereageerd op de veroordeling van de 'onschuldige' vlogger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.