De Chinese hoogleraar He Jianku claimt dat hij ’s werelds eerste genetisch gemanipuleerde tweeling op de wereld heeft gezet. De kinderen, met de namen Lula en Nuna, zouden dankzij een genetische modificatie beter bestand zijn tegen het hiv-virus.

Tijdens de bevruchting heeft hij de Chinese hoogleraar het DNA van baby’s veranderd in een omstreden experiment, waardoor de kinderen beschermd zouden zijn tegen het hiv-virus.

Lees ook:

Zeven getrouwde koppels

Dr. He zocht voor het experiment getrouwde koppels met een kinderwens, waarvan de man met hiv besmet was. Bij zeven vrijwilligers heeft He genetisch aangepaste embryo’s in de baarmoeder geplaatst, bij één stel leidde dit tot twee kinderen. Dit is nog niet beschreven in een wetenschappelijke publicatie.

Dr. He Juanku deed zijn verhaal in aanloop naar het internationale congres Human Genome Editing. Het is niet voor het eerst dat genetici in China het DNA van menselijke embryo’s hebben veranderd. Maar tot nu toe gebeurde dit altijd binnen de muren van het laboratorium. In Nederland is het genetisch manipuleren van embryo’s verboden, net als in veel andere landen.

'Het kwam als een verrassing'

"Ik was verbaasd, het kwam als een volslagen verrassing", vertelt hoogleraar bio-ethiek Guido de Wert telefonisch vanuit Hong Kong, waar hij spreekt op het internationale congres. Het is het gesprek van de dag, maar voornamelijk zijn er vragen. "We weten niet of zijn informatie betrouwbaar is, het is nog oncontroleerbaar."

"Of het verhaal waar is of niet, het is zorgwekkend dat een onderzoeker op deze manier te werk gaat", vertelt de Wert. "In het standpunt van de Europese beroepsvereniging benadrukken wij de maatschappelijke en klinische risico’s en stellen wij duidelijk dat klinische toepassing voorbarig en onverantwoord is."

Universiteit neemt afstand van het experiment

De Southern University of Science and Technology, waar hoogleraar He aan verbonden is, heeft in een verklaring afstand genomen van het experiment. "Dr. He heeft de ethische- en gedragscodes ernstig geschonden door de CRISPR/CAas9 methode te gebruiken op menselijke embryo’s." De universiteit was naar eigen zeggen niet op de hoogte van zijn onderzoek. "Het experiment is ook buiten onze campusgrenzen uitgevoerd." 

Woensdag staat een lezing van Dr. He op de planning het congres, dan wordt mogelijk meer duidelijk.