De Chinese hoogleraar He Jianku claimt dat hij de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling op de wereld heeft gezet. Kunstenaar Lucas de Man ging op pad met de vraag: is deze man een toekomstige Nobelprijswinnaar, of een kwade genius?

De kunstenaar reisde voor de nog te verschijnen documentairereeks Meet the Millennials naar de stad Shenzen in China. Daar ging hij in gesprek met de Chinese hoogleraar die zich bezighoudt met genetische manipulatie.

'Hij wil zijn moeder redden'

"Ik wilde erachter komen waarom deze man zijn leven wijdt aan het verbeteren van de mens", vertelt de Vlaamse kunstenaar Lucas de Man. "Waarom doet hij dit? Zoekt deze man soms eeuwige roem?"

Lees ook:

De Man was verrast en ontroerd door de persoon die hij ontmoette. "He is een man van 34 jaar met een moeder die Alzheimer heeft", legt de kunstenaar uit. In veel Aziatische culturen wordt geheugenverlies gezien alsof je een stuk van de ziel kwijtraakt. "Zijn drijfveer is de ziel van zijn moeder te redden. He streeft niet naar wereldfaam, hij is een bescheiden man. Voor hem is zijn leven geslaagd als hij erin slaagt het geheugen, de ziel, van zijn moeder te redden, en te laten voortleven in haar nakomelingen."

'Hij wil ernstige ziektes voorkomen'

He vertelt aan de Vlaamse kunstenaar dat hij zijn werk nuttig vindt. "Hij wil ernstige ziektes voorkomen", verklaart Lucas de Man. "Tegelijkertijd realiseert hij zich ook dat met de techniek ook verkeerde afslagen genomen kunnen worden. Maar dat ziet hij niet als zijn verantwoordelijkheid. Net zoals hij de ontdekkers van kernsplijting ook niet verantwoordelijkheid houdt voor de atoombom." 

Toen de kunstenaar het nieuws hoorde over de mogelijk eerste gemodificeerde baby’s ter wereld sprong hij op: "Ik dacht: bij die man ben ik geweest. Daar was hij dus mee bezig! Hij zinspeelde al op iets groots."