Vertegenwoordigers van onder meer Bulgarije, Estland, Letland en komen vandaag en morgen op audientie bij hoge vertegenwoordigers van de Chinese regering. Zestien landen uit Midden- en Oost-Europa, ook wel de ’16-plus-1-top’ genoemd, komen opdagen. Maar China probeert de verschillende Europese landen tegen elkaar uit te spelen.

Het doel van de ontmoeting is handelscontracten binnenslepen. Dat gaat gepaard met schikken en nemen in het belang van financiën en economie.

Esther de Lange is niet blij met de top

Vooraanstaand lid Esther de Lange van de christen-democraten in het Europees Parlement is in het geheel niet zo blij met deze top. De Europese landen worden als het ware tegen elkaar uitgespeeld door een slinks opererend China, verwacht ze. Het land probeert doelbewust zo veel mogelijk binnen te slepen in het kader van eigenbelang.

De Chinezen komen. Langzaam kopen ze zich in in Europese havens, techniek en andere zaken. China onderhandelt zelfs, los van de EU, jaarlijks met EU lidstaten.

Chinese bedrijven hamsteren data voor de overheid

Wat veel Europeanen vergeten is dat de data en de privacy van de aankopen en kennis die eenmaal door Peking zijn verworven figuurlijk in China op straat komen te liggen. Daarom pleit Esther de Lange voor meer terughoudendheid.

Wetenschapper Erik Dirksen van de Universtiteit van Amsterdam noemt de manier waarop China data verzamelt ‘levensgevaarlijk’ voor de westerse bedrijven. Veel westerlingen zien volgens hem ook niet dat alle bedrijven in China gelieeerd zijn aan de Chinese overheid, een staat die een geheel andere levensvisie heeft dan de westerse staten.

  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.