Hoewel populair onder de armen, zijn er nogal wat schaduwkanten aan de Venezolaanse president Hugo Chávez. Komende zondag gaat Venezuela naar de stembus, en voor het eerst staat Chávez' (58) herverkiezing serieus ter discussie.

Hij ondervindt serieuze tegenstand van oppositieleider Henrique Capriles. De veertigjarige jurist verloor nog niet eerder verkiezingen, zoals die in de deelstaten. Maar hij vindt dat hij oneerlijke strijd aangaat, een van hemzelf tegen het staatsapparaat en de media, die Chávez al jaren systematisch voor zijn eigen karretje spant.

Correspondent Alex Tieleman schrijft in een blog:

Capriles heeft zichzelf slim geframed als socialist, net als Chávez. Al is hij gematigder. Zo is hij niet ‘de kandidaat van de bourgeoisie’, zoals zijn tegenstrever hem steevast noemt. “Ik wil en zal een president van alle Venezolanen zijn. Ik zal nooit iemand iets afpakken”, vertelt hij mij tijdens zijn campagne op het vakantie-eiland Isla Margarita.

Lees hier het hele verhaal.

In EenVandaag het verhaal over het hedendaagse Venezuela door de ogen van een kritisch tv-station dat is gesloten door Chávez, een rechter met kanker die 30 jaar cel in moet vanwege onwelgevallig vonnis en oppositiekandidaat Capriles.

EenVandaag maakte eerder al een portret van de Venezolaanse president:

Chávez onzeker van herverkiezing