Veertien Europese lidstaten, waaronder Nederland, zetten Russische diplomaten het land uit. Dat is een gecoördineerde reactie op de aanval op de Russische spion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. CDA'er Esther de Lange, delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement, reageert verheugd op die massale uitzetting. "Dit is een stap die je moet steunen. Je moet als Europa duidelijk je grenzen aangeven en dat gebeurt nu."

De landen zetten de diplomaten uit als steun aan de Britten. "Het Verenigd Koninkrijk ondervindt nu ook wat het betekent om lid te zijn van die Europese Unie", zegt De Lange, doelend op de gecoördineerde actie om massaal diplomaten naar huis te sturen. Dat zal na een Brexit mogelijk anders zijn. Ze sluit meer sancties op termijn niet uit en houdt ook de landen die niet meedoen in Europa scherp in de gaten: "Is er mogelijk grote Russische invloed in bepaalde landen waardoor die landen geen positie durven in te nemen?"

Kijk en lees meer

Martin Selmayr

De Lange is dus positief over de actie tegen Russische diplomaten, maar heeft geen goed woord over op de reactie van de Europese Commissie op de aanstelling van de nieuwe Secretaris-Generaal. De benoeming van Martin Selmayr op deze positie zou niet volgens de regels zijn verlopen, wat voorzitter Jean-Claude Juncker grote kritiek kwam te staan. In een reactie stelt de Commissie nu dat alles bij de benoeming van Selmayr volgens het boekje is gegaan.

"Het heeft een heel hoog 'wij van wc-eend'-gehalte", aldus De Lange. "Als de Commissie hiermee heeft geprobeerd het Europees Parlement rustig te krijgen, dan is dat in elk geval heel erg mislukt." De Lange vreest ook voor de reputatie van de EU: "Eigenlijk staat hier de hele Europese Unie op het spel."

Kijk en lees meer

Erdogan ontmoet EU-leiders

De Lange legde ook nog een link tussen de benoeming van Selmayr en een meeting die plaats vindt tussen president Erdogan van Turkije en EU-leiders Tusk en Juncker in Bulgarije. Daar staat de relatie tussen Turkije en de EU op de agenda. "Neem van mij aan dat Turkije dit wel zal aankaarten. Turkije kan zeggen ‘jullie wijzen steeds naar het vingertje naar ons’, maar kijk eens naar wat jullie zelf doen", zegt De Lange. "Daarmee komt ook de geloofwaardigheid van de Europese Unie onder druk te staan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.