De Engelse premier Theresa May heeft in een speech in het Lagerhuis maatregelen aangekondigd tegen Rusland. Engeland stuurt 23 diplomaten het land uit en neemt maatregelen tegen kapitaal dat 'aantoonbaar van de Russische staat is'. De beslissing van May komt in de nasleep van de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter.

Volgens Engeland-correspondent Martijn Rosdorff zullen de Russen niet erg onder de indruk zijn. "Ze heeft er niet voor gekozen de Russische ambassadeur het land uit te zetten. Dus ze heeft de deur niet helemaal dichtgegooid. Ze gaat wel financieel beslag leggen op tegoeden die aantoonbaar van de Russische staat zijn. En ze gaat onderzoek doen naar verdachte Russische gelden van rijke Russische oligarchen die uitgeweken zijn naar Engeland."

"Daar wringt de schoen wel een beetje", zegt Rosdorff. "Want het is heel moeilijk om aan te tonen dat geld aantoonbaar van de Russische staat is. Het is op allerlei manieren belegd en geïnvesteerd. Dat geldt ook voor de vermogens van de oligarchen die met Poetin zouden heulen." Rosdorff vertelt dat hij in de 'Londense City' mensen kent wiens werk het is geld zo onzichtbaar mogelijk te maken. "Daardoor is het totaal onduidelijk van wie dat geld is."

'Conservatieve partij gesponsord door rijke Russen'

Kortom: wat May nu zegt klinkt pittig, maar ze zou veel verder kunnen gaan, aldus Martijn Rosdorff. "Russen investeren miljarden in vastgoed in Londen. Het is in Engeland volkomen legaal om anoniem een huis of een kantorencomplex te kopen. Het is belangrijk te weten dat de Conservatieve Partij wordt gesponsord door rijke Russen. Ze moet dus voorzichtig zijn dat ze die mensen niet te hard tegen de schenen schopt. Dan is ze dief van haar eigen portemonnee."

Ook Rusland-expert Helga Salemon is niet onder de indruk van de aankondigen van Theresa May. Een rijke Rus als Roman Abramovitsj, de eigenaar van voetbalclub Chelsea, lijkt volledig buiten schot te blijven, constateert ze. "Abramovitsj heeft nauwe banden met Poetin, is graag in Londen, maar hij blijft buiten het verhaal van May. Het Verenigd Koninkrijk stuurt geen vertegenwoordigers naar het WK in Rusland, maar er spelen wel voetballers van Chelsea in de nationale selectie. Dat is vreemd. Het kan wel wat steviger."

Wat gebeurde er met Skripal?

Salemon kan meerdere scenario's bedenken voor de aanslag met zenuwgas op vader en dochter Skripal:

  • President Poetin heeft er toestemming voor gegeven als afleidingsmanoeuvre voor de binnenlandse problemen die hij het hoofd moet bieden.
  • President Poetin heeft er toestemming voor gegeven om zo Russen die het land momenteel massaal verlaten, omdat ze zich er onveilig voelen, te laten weten: ook in Engeland ben je niet veilig voor mij.
  • President Poetin heeft er geen toestemming voor gegeven. De aanslag is gepleegd door de Russische geheime dienst om zo te voorkomen dat er toenadering ontstaat tussen Poetin en het democratische Westen. Deze diensten zijn niet gebaat bij een democratischer Rusland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.