Haal je in Californië een kop koffie, dan word je binnenkort gewaarschuwd. Een rechter heeft bepaald dat alle koffiemaatschappijen in de Amerikaanse staat een waarschuwingsetiket op koffieverpakkingen moeten plakken. Bij het branden van koffiebonen komt namelijk de kankerverwekkende stof acrylamide vrij. Hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten Marianne Geleijnse schrok toen ze het bericht las: "Dit is wel heel erg overdreven."

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zelfs de meest verstokte koffiedrinker heeft niets te vrezen. Koffie is niet kankerverwekkend, volgens Geleijnse: "Tenzij je drie- tot vierhonderd kopjes koffie per dag gaat drinken." De Europese Voedsel en warenautoriteit (EFSA) bevestigt de lezing van Geleijnse. Er is geen relatie gevonden tussen kanker en het consumeren van koffie, blijkt uit een rapport van de EFSA.

Maar hoe zit het dan met die kankerverwekkende stof acrylamide? "Acrylamide onstaat bij het verhitten van verhoedingsmiddelen. Bijvoorbeeld tijdens het frituren, maar ook tijdens de bereiding van koffie. Het is inderdaad een kankerverwekkende stof, maar de mate waarin het voorkomt in koffie is verwaarloosbaar klein", aldus Geleijnse.

"Koffie juist gezond"

Koffie is juist hartstikke gezond voor je, vertelt Geleijnse: "Je ziet dat het drinken van koffie samenhangt met een reductie op de kans van hart- en vaatziekten en diabetes." Sterker nog, het drinken van koffie vermindert óók de kans op verschillende vormen van kanker: "Dat geldt zeker voor leverkanker. Het is dan wel belangrijk dat je filterkoffie drinkt."

Luister en lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.