Cabaretier Johan Goossens vertelt in de Pride-uitzending van EenVandaag over zijn aangeleerde schaamte voor homoseksualiteit. "Homo zijn leek me het allerergste wat er is." Nu, jaren later, kijkt hij daar heel anders naar: "Die schaamte moet je groots van je afschudden. Met veren, boa’s en bloot. Heel veel bloot!" 

Goossens was, naast cabaretier, ook jarenlang leraar. Maar dan wel een leraar met een seksleven. In zijn shows schuwt hij het onderwerp niet. Ook publiceerde hij de 'Darkroom Diaries' en ging zijn theatershow 'Vlam!' geheel over seks. Die openheid was er niet altijd. "Kijkend naar de Pride dacht ik: misschien is dit wel een goed moment om het te vertellen", vertelt Goossens, over zijn vijftiende, toen hij nog niet uit de kast was. "Toen kwam er een man met een leren broek en een open achterste in beeld. Ik besloot nog even te wachten."

Homofobie

Mensen vergeten volgens Goossens weleens dat homo's ook vaak homofoob zijn geweest, en zich geschaamd hebben voor wie ze zijn. Op jonge leeftijd wordt kinderen subtiel geleerd dat een andere geaardheid hebben 'niet de bedoeling is': "Als kleuter was ik al verliefd op een jongen uit mijn klas, maar ik wist ook dat ik eigenlijk meisjes leuk moest vinden. Dit bracht me vaak in een lastig pakket als meisjes avances maakten."

Goossens noemt een voorbeeld uit de kleuterklas, waarbij zijn moeder hem vraagt of hij zijn klasgenootje een kusje wil geven. "Ik voelde de hand van mijn moeder op mijn rug en Laura stond daar voor me met getuite lippen. Als ik er nu aan denk, voelt het nog als een groepsverkrachting. Zo word je met vaste hand de gewenste heteroseksuele richting op geduwd. Je leert je schamen voor je eigen gevoelens, en die schaamte zit diep." 

Kijk & lees meer:

Precies daarom moet die schaamte overboord, en vindt Goossens Pride daar een perfecte gelegenheid voor. "Schaamte floreert bij je verstoppen en je koest houden. Pride is er niet om te laten zien dat we allemaal hele normale mensen zijn. Je doet het niet voor het publiek, maar voor jezelf."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.