“Hezbollah bezet hoofdstad”, “Gespannen rust in Beiroet na strijd”. De krantenkoppen liegen er niet om. En uitspraken van Hezbollah-leider Nasrallah als “Ons communicatiesysteem is het meest belangrijke wapen van het verzet. (..) We hakken iedere hand af die zich uitstrekt naar de wapens van het verzet” werken niet bepaald kalmerend. Maar waarom is Hezbollah eventueel bereid een burgeroorlog te riskeren? Om te voorkomen dat de Libanese regering dat communicatiesysteem uit zal schakelen?

Het communicatienetwerk zou in staat zijn alle telefoongesprekken in Libanon te onderscheppen. Verder zou Hezbollah volgens de Libanese minister van communicatie Marwan Hamadeh, bezig zijn alle pro-Hezbollah milities in Libanon te koppelen aan één groot telecommunicatienetwerk dat in verbinding staat met Syrië en Iran. Wat Hezbollah daar precies mee van plan zijn laat zich raden. Feit is dat met een dergelijk netwerk milities sneller en vrijer kunnen communiceren én dat iedereen in Libanon kan worden afgeluisterd. Tot aan regeringsfunctionarissen aan toe.

“Een dergelijke situatie kan geen enkele regering zich permitteren”, motiveert Hamadeh het ingrijpen van de Libanese regering.

De Druzische politiek leider en oudgediende in de Libanese politiek Walid Jumblatt gaat nog een stap verder. Volgens hem was Hezbollah bezig met de voorbereiding van een aanslag op een politiek persoon en probeerde het de luchthaven in bezit te nemen om zo de smokkel van geavanceerde Iraanse wapens veilig te stellen. Hezbollah liet hierop weten dat Jumblatt ‘de vijand’ naar de mond praat en uit te zijn op oorlog met Hezbollah. Later gaf Hassan Nasrallah aan dat de regering altijd weet heeft gehad van het netwerk en dat het essentieel is voor Hezbollah in de strijd tegen Israël:

Feit is dat de situatie nu extreem gespannen is. Hezbollah en Amal hebben hun greep op Beiroet versterkt en het geweld verspreid zich nu ook tot buiten de hoofdstad. De regering spreekt van een staatsgreep en maakt vergelijkingen met de machtsovername van de Gazastrook door Hamas een jaar geleden.

Update: De troepen van Hezbollah zouden zich hebben teruggetrokken uit de straten van Beiroet in ruil voor toezeggingen van de regering dat hun telecommunicatienetwerk intact blijft en het hoofd van de beveiliging van de luchthaven mag aanblijven. Maar volgens GPD-correspondent Harald Doornbos neemt de 'oppositie' daarmee geen genoegen. Wat hen betreft moet premier Siniora aftreden.