Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag krijgt de nodige kritiek. In Arnhem, waar ze eerder werkzaam was, wordt daar allerminst van opgekeken.

Vanuit verschillende kanten wordt het handelen van Krikke bekritiseerd, zoals na de vuurstapel in Scheveningen met oud en nieuw, of haar communicatie na het incident met 'de Haagse steker'. "Iedereen hier herkent het patroon zoals dat zich voordoet in Den Haag", zegt Piet Venhuizen van De Gelderlander.

Lees ook

'Een grijze muis'

Venhuizen maakte Krikke als raadsverslaggever van dichtbij mee, in de 12 jaar dat zij burgemeester was in Arnhem. "Krikke werd een grote teleurstelling. Ze trad niet op de voorgrond en werd niet het boegbeeld van de stad. Ze bleek een grijze muis, een zwakke burgemeester." Venhuizen noemt de wijze waarop ze 'niet adequaat' optrad in een discriminatie-affaire en 'het Nationaal Historisch Museum, dat er uiteindelijk toch niet kwam', als voorbeelden.

Hoewel Krikke bestuurlijk kraakte in Arnhem, bleek ze buiten de politiek er wel in geslaagd sympathie te kweken onder de bevolking. Mede door enthousiaste optredens had ze zich onder Arnhemmers populair gemaakt.

Piet Venhuizen, verslaggever bij de Gelderlander: 'Krikke werd in Arnhem een grote teleurstelling'

Den Haag een maatje te groot

Niettemin was de verbazing bij Venhuizen groot toen bekend werd dat Krikke in 2017 de opvolger van VVD-prominent Jozias van Aartsen zou worden als burgemeester van Den Haag. "Niet alleen omdat ze in Arnhem niet is geslaagd, maar ook haar bestuursfunctie bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam was geen succes. Zo'n grote stad hadden we niet bij haar bedacht. Arnhem was een maatje te groot, maar Den Haag zeker", aldus Venhuizen.

Die conclusie ligt inmiddels ook op de loer in de Haagse gemeenteraad. Daar wordt door verschillende (oppositie)partijen flink gemopperd op hoe Krikke zich in de derde stad van Nederland manifesteert. Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij: "Haar communicatie na de vuurstapel bracht alleen maar onrust. Dat deed ze niet goed. Dat ging ook al mis bij het steekincident met de Syriër, vorig jaar, toen ze direct zei dat het om een verwarde man zou gaan. Dat bleek anders te liggen."

In de gevarenzone

Wijsmuller is sinds 1998 raadslid en is met Krikke, na Deetman en Van Aartsen, aan zijn derde burgemeester toe. Hij vraagt zich af of VVD'er Krikke 'voldoende boven de partijen staat'. "Bij de vorige twee burgemeesters was dat wel het geval. Bij Krikke is dat kwetsbaar. Dat zie je in deze kwestie, maar ook tijdens andere discussies in de gemeenteraad", aldus de nestor van de Haagse raad.

Raadslid Joris Wijsmuller: 'Krikke moet snel bijleren, anders gaat de raad straks conclusies trekken'

De HSP-voorman stelt dat Krikke na het Vreugdevuren-debacle en de kwestie met Malek F. in 'de gevarenzone' zit, maar vindt het nog te vroeg om haar af te rekenen. "Als er moeilijkheden zijn, leer je iemand kennen. Ze moet snel bijleren, anders gaat de raad straks conclusies trekken".

TV-reportage: burgemeester Krikke 'te licht voor Arnhem, zeker voor Den Haag'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.