De kritiek op burgemeester Krikke van Den Haag neemt toe, nu blijkt dat ze te bang was om in te grijpen bij het vreugdevuur van Scheveningen. Krikke krijgt stevige reacties nadat ze alle documenten over oudejaarsnacht op tafel heeft gelegd.

Stapels pallets van liefst 41 en 38 meter hoog, veel hoger dan afgesproken: de traditionele vreugdevuren liepen op het strand van Scheveningen op oudejaarsavond compleet uit de hand. En de stevige westenwind zorgde dat duizenden vonken, neerdwarrelend als sneeuwvlokjes, schade berokkenden in de Scheveningse straten en aan de huizen.

Ambtenaren bedreigd door bouwers

Nu zijn de documenten over de toedracht te lezen; daaruit blijkt dat burgemeester Krikke bang was om in te grijpen. De sfeer rond de jaarwisseling was grimmig. Met man en macht werd verder gebouwd aan de stapels. Ambtenaren die toezicht wilden houden werden door bouwers bedreigd. Toen de gemeente de bouw liet stoppen werd er in het geniep verder gewerkt, de bouwers wilden een echt hoge stapel maken. Krikke voorzag rellen waarbij gewonden zouden kunnen vallen en zag het door de vingers.

De oppositie in de Haagse raad uit kritiek. CDA, ChristenUnie/SGP en PvdA vinden het 'ontoelaatbaar' dat de gemeente uit angst voor rellen en geweld niet heeft ingegrepen. CDA-raadslid Daniëlle Koster is nog steeds voorstander van de vreugdevuren. "Maar alleen als het veilig gebeurt", zegt ze tegen het ANP. "Als de bouwers laten zien dat ze lak hebben aan het gezag, dan moeten er hele strenge gevolgen komen, willen we weer met ze in zee gaan. Zoals het afgelopen jaar ging, kan het niet meer."

Lees ook

Geen roep om vertrek

De kritiek op burgemeester Krikke klinkt luider, een roep om haar vertrek klinkt echter niet: college-partijen VVD en GroenLinks houden zich gedeisd. Volgens hen is de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan zet. Wie de 1400 pagina's wil lezen moet naar de site gaan van de gemeente Den Haag. Daar staan alle documenten. Helemaal lezen kan niet: relevante informatie, namen en andere belangwekkende details zijn gezwart.

Start vreugdevuur
Bron: ANP
TV-reportage EenVandaag: Kritiek op burgemeester Krikke van Den Haag neemt toe

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.