Voormalig PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch kondigde op twitter aan dat hij de nieuwe burgemeester wordt van de Gelderse stad Arnhem wordt. Het leidde tot een stortvloed aan reacties. 

Vooral de Arnhemmers op twitter zijn enorm te spreken over de benoeming.

Maar ook vanuit Den Haag werd gereageerd. Allereerst was de PvdA natuurlijk verguld met de benoeming. Maar Thierry Baudet van Forum voor Democratie niet. Hij twitterde al snel dat dit een uitwas is van vriendjespolitiek van de gevestigde partijen. Hij noemt dat het partijkartel. Want Marcouch stond op plaats twaalf van de PvdA met de verkiezingen, kwam niet in de kamer, en krijgt nu toch een mooie functie.

En vooral die PvdA achtergrond van Marcouch irriteert meer mensen. Want juist in Arnhem verloor de PvdA bij de afgelopen verkiezingen gigantisch. 31% van de Arnhemmers stemde in 2012 op de PvdA, dit jaar slechts 6,5%… Sterker nog, volgens Tunahan Kuzu van Denk heeft Marcouch in Arnhem slechts 219 voorkeursstemmen gekregen bij de landelijke verkiezingen.

Maar met afstand de meest felle reactie kwam van Geert Wilders. Hij gaat morgen in Arnhem zelfs demonstreren tegen Marcouch.

En zo ontstaat er een bijzondere gelijkenis. Want dat kennen we ergens van, een Islamitische Amsterdammer van Marokkaanse afkomst, van de PvdA, met Ahmed als voornaam, die burgemeester wordt en veel weerstand oproept. Toen Ahmed Aboutaleb burgemeester van Rotterdam werd, was er ook protest, maar is inmiddels enorm geliefd, dus dat biedt perspectief voor Marcouch. Maar makkelijk wordt het niet. Want Arnhem werd pas nog het politieke kerkhof van Gelderland genoemd. Sinds 2014 sneuvelden er vier wethouders, en verlieten twee partijen het college.