West-Brabant en Zeeland stevenen af op een recordaantal afrekeningen. Halverwege het jaar staat het aantal moorden op dertien -  dat is al vier meer dan in heel 2016. Ongeveer de helft ervan is gelieerd aan de georganiseerde misdaad.

De burgemeester van Breda, Paul Depla, maakt zich grote zorgen. “Het zijn criminelen die elkaar van het leven beroven. Maar jij als burger kunt er ook mee te maken krijgen omdat je op de verkeerde plek bent.” 

Nu VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in serieuze onderhandeling zijn, vraagt hij daarom nog eenmaal om harde maatregelen en meer politiecapaciteit. “We moeten duidelijk maken aan de samenleving dat de georganiseerde criminaliteit niet lonend is. En aan de criminelen laten zien dat we als overheid niet accepteren dat zij onze samenleving willen overnemen.” 

Ander ‘verdeelmodel’ politiecapaciteit

Depla noemt de problemen rondom de georganiseerde criminaliteit groot. “Het aantal moorden is zo stevig dat we niet onder doen voor Amsterdam. Maar als je kijkt naar de capaciteit, is het de helft van Amsterdam. Dat moet echt anders in de verdeelmodellen.”  

De burgemeester wil de georganiseerde criminaliteit bedrijfsmatig aanpakken en ze raken waar ze het voelen: in hun portemonnee. Maar hij krijgt telkens nul op rekest vanuit Den Haag. “De criminelen willen geld verdienen en daarmee leuke dingen doen, hun machtspositie uibreiden.” 

Het zijn politieke keuzes, zegt Depla. “Als we het met Haagse dogma’s aanpakken, in plaats van met lokale ervaring, is er maar een winnaar en dat is de georganiseerde criminaliteit,” aldus de burgemeester. 

Moord op bestelling zwaarder straffen

Onlangs sprak de Brabantse recherchebaas Rienk de Groot zijn hoop uit dat rechters liquidaties zwaarder gaan bestraffen. Hij hoopt daarmee de stroom aan moorden te stoppen. Hij noemt de politieregio Zeeland-West-Brabant “dé hot spot wat betreft ondermijnende criminaliteit en liquidaties”. 

De Bredase burgemeester sluit zich hierbij aan. “We moeten dat strenger bestraffen, omdat het zo goed is georganiseerd, bijna bedrijfsmatig.