Kan Stef Blok wel of niet aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken? Die vraag hangt al weken als een donkere wolk boven het Binnenhof. CDA-leider Sybrand Buma laat de minister nog even bungelen, zo blijkt. Hij wil het debat tussen de minister en de Tweede Kamer afwachten. "Het is van belang dat Nederland een sterke positie heeft in het buitenland. We moeten vaststellen in het aankomende debat of dat zo is", aldus Buma. 

Uitspraken 'buitengewoon onverstandig'

De CDA-leider noemt het 'buitengewoon onverstandig' wat Stef Blok onlangs als minister heeft gezegd. "Dat hij moest repareren, dat was wat mij betreft wel duidelijk”, aldus de CDA-leider. “Maar eerlijk is eerlijk, Blok heeft ook veel gedaan om de schade te beperken. Deze zomer is al het nodige herstel geweest. Maar de vraag is natuurlijk: is dat herstel voldoende?”

Kijk & lees meer:

Debat afwachten

Buma vindt het van groot belang dat er snel antwoord komt op deze vraag. “Ik vind het het belangrijkste dat gaat blijken dat een minister in staat is zijn werk te doen, zoals hij dat ook moet doen. Daarom wil ik weten: wat heeft hij beoogd te zeggen? En vindt de minister dat nog steeds? Of niet? Dat moet in het debat gaan blijken”, aldus de coalitiepartner.

Minister Blok liet zelf bij de inloop van de ministerraad in het midden of hij kan aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. Hij zegt zich goed voor te gaan bereiden op het debat met de Tweede Kamer. Het debat tussen de minister en het parlement vindt waarschijnlijk begin september, direct na het zomerreces, plaats in de Tweede Kamer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.