Het is ‘the day after’: gisteren zijn de Britten naar de stembussen geweest en hebben zij zich uitgesproken over de Europese Unie. Een krappe meerderheid van 52 procent stemde voor een Brexit. 

De uitslag van het referendum heeft nu al grote gevolgen: de beurzen kelderen en de Britse premier Cameron kondigt zijn aftreden aan. Van een solide Europese eenheid lijkt steeds minder sprake. Maar in het Verenigd Koninkrijk heerst ook veel blijdschap in het Brexit-kamp. Nigel Farage heeft 23 juni zelfs al omgedoopt tot onafhankelijkheidsdag.

Vandaag in EenVandaag bespreken we de eerste reacties vanuit Londen. En hoe reageert Brussel op de uitslagen van het referendum? Wat zijn de gevolgen van de uitslag van het referendum? We spreken hierover met Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europarlement en met oud-eurocommisaris Neelie Kroes.

Onze politiek commentator Kees Boonman is in Londen en bespreekt de politieke consequenties voor zowel Groot-Brittanië als Nederland. In Radio EenVandaag een gesprek met D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en Europa-deskundige Mathieu Segers.

Terugluisteren radiofragmenten:

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.