Het is chaos in Westminster: partijleden keerden zich gister tegen Johnson en zijn de partij uitgezet. Vanavond stemt het lagerhuis over een motie om een no-deal brexit te voorkomen. Tot ergernis van de premier, die nog maar één truc achter de hand heeft.

Als de motie wordt aangenomen, zou dit een pijnlijke klap zijn voor de brexit-strategie van premier Boris Johnson. Het betekent dat de brexit hoogstwaarschijnlijk niet op 31 oktober zal plaatsvinden en dat is wat Johnson al die tijd heeft beloofd. En dat ook leden uit zijn eigen partij keerden zich gisteren tegen hem keerden was pijnlijk. De 21 Tories die de motie steunden, waardoor Johnson het moest afleggen, werden uit de Conservatieve Partij gezet.

Kleine minderheid stemt mee

Benjamin Livestro werkte in 2010 mee aan de campagne van de Conservatieve Partij en ontmoette Boris Johnson verschillende keren. Hij volgt de politieke crisis in Groot-Brittanië op de voet. "Boris Johnson heeft nu dat laatste beetje controle overgehouden door de radicale stap te zetten en 21 partijgenoten uit zijn partij te zetten."

"Er zitten geen dissidenten meer in die partij", legt Livestro uit. "Hij heeft een kleine minderheid, maar is er zeker van dat die minderheid met hem mee zal stemmen. En dat is van belang als er nieuwe verkiezingen komen."

'Parlement verpest deal met Brussel'

"De consequenties van deze stemming betekenen dat het parlement op het punt staat elke mogelijke deal met Brussel te verpesten. Dat betekent meer getreuzel, meer vertraging en meer verwarring", zegt Livestro. "Het betekent ook dat de EU mag besluiten hoe lang dit land lid van de EU blijft. Dat betekent dat we voor een keuze staan," zei Johnson in een reactie kort na de stemming."

Volgens Livestro heeft Johnson dan ook nog maar één truc achter de hand: nieuwe verkiezingen. "Hij zal later vanavond het parlement verzoeken om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Maar de verwachting is dat Labour-leider Corbyn voet bij stuk houdt. Dan moet Johnson doen wat hij absoluut niet wil en dat is naar Europa gaan om Brussel om uitstel te vragen."

Brexit paniek in Brits parlement loopt verder op

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.