De markante voorzitter John Bercow van het Britse Lagerhuis vertrekt. Zijn grootse stem en bijzondere stropdassen maakten hem, zeker tijdens de vele Brexit-debatten, wereldberoemd. EenVandaag blikt terug op de carrière van Bercow in 5 fragmenten.

1. Parlementaire trucs

In de Brexit-soap heeft Bercow meerdere parlementaire trucs uitgehaald om debat te sturen, tot frustratie van sommige Lagerhuisleden. Zo zette de voorzitter een oude regel in om te voorkomen dat Theresa May voor de derde keer een stemming kon organiseren over haar Brexit-deal. De reden: 3 keer een meaningful vote over exact hetzelfde onderwerp is niet toegestaan, zo bleek uit een oude Lagerhuis-regel uit 1604.

Bercow blokkeert stemming

2. Bercow weigert Trump

Vanwege de viering van 75 jaar D-Day was president Trump in juni dit jaar op uitnodiging van koningin Elizabeth in het Verenigd Koninkrijk op bezoek. Op een speech van Trump in het parlement zit de voorzitter van het Lagerhuis echter niet te wachten. De Amerikaanse president is al vaker door Bercow geweigerd. In 2017 zei Bercow dat het 'niet zomaar een recht is' dat een buitenlandse leider in het Britse parlement spreekt, maar dat het een eer is die je verdient (of niet, in Trumps geval).

Bercow weigert Trump

3. Een ego-boost van 37.000 pond

De voorzitter van het Lagerhuis was niet zelden onderwerp van flinke kritiek. Tijdens zijn laatste speech stond een groot deel van zijn conservatieve partijgenoten niet op tijdens het applaus. Veel Tories zijn van mening dat Bercow in de Brexit-discussie partijdig zou zijn en de 'remainers' zou voortrekken.

In 2012 lag hij onder vuur om een zelfportret dat van hem werd geschilderd. Sommige Britten vonden dat namelijk erg duur. Het prijskaartje: 37.000 pond. Bovendien vroeg Bercow of hij niet wat langer kon worden afgebeeld dan hij daadwerkelijk is.

4. Bercow op de beat

De taalbeheersing van Bercow werd alomgeprezen, ook op social media. Verschillende twitteraars zijn met fragmenten aan de slag gegaan, en ontdekten dat de woorden van Bercow net zo goed een klassiek muziekstuk hadden kunnen zijn.

5. Khadija Arib komt op bezoek in Lagerhuis

Als ambtsgenoten onder elkaar hebben Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en John Bercow elkaar meerdere keren ontmoet. Toen Arib in 2017 een bezoekje bracht aan het House of Commons, schaamde Bercow zich toch enigszins voor de gang van zaken in zijn parlement.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.