De positie van Duits als schoolvak loopt ernstig gevaar. Sinds Engels verplicht is geworden, verdwijnt de taal uit steeds meer opleidingen in het MBO. Minister Bussemaker moet ingrijpen, stellen elf burgemeester van grote grenssteden als Groningen, Maastricht, Enschede en Nijmegen in een brandbrief vandaag.

Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. In 2012 is er voor 86,6 miljard euro de grens naar onze Oosterburen overgegaan. De belangrijkste producten hierin zijn aardolie- en aardgasproducten en voedingsmiddelen.Bovendien is Duitsland populairder als werkgever nu de banenmarkt moeite heeft om aan te trekken. 

In tegenstelling tot eerder, spreken Nederlanders echter steeds minder goed Duits. Dat merkt men bijvoorbeeld bij het Goethe instituut waar de cursussen helemaal vol zitten. Het is niet meer vanzelfsprekend dat Nederlanders de taal goed beheersen, stelt de Nederlands Duitse Handelskamer. 

Vanavond in EenVandaag burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls die initiatief nam voor de brandbrief, Ruud Knorr van de bloemenveiling Rhein- Maas en het Rijn IJssel college.