Het bedrijfsleven in Nederland keert zich tegen de inperking van het aantal nevenfuncties in de (semi)-publieke sector. Dat blijkt uit een gezamenlijke brief van onder meer VNO-NCW, MKB-Nederland en de Kamer van Koophandel, in het bezit van EénVandaag. In de brief aan de Eerste Kamer stellen zij dat "het aantal beschikbare, gekwalificeerde commissarissen en toezichthouders over de hele linie, sterk zal afnemen. Ook zal het effect hebben op het aantal beschikbare, gekwalificeerde bestuurders.”

SP-Kamerlid Ewout Irrgang is 'verbijsterd' over de brief. "Het is pure vriendjespolitiek. De elite probeert hun eigen baantjes veilig te stellen!", aldus een verontwaardigde Irrgang in EénVandaag.

In december nam de Tweede Kamer de 'Wetswijziging Irrgang' aan, waardoor het aantal nevenfuncties in de publieke en semi-publieke sector moet worden beperkt tot vijf. Hierdoor zou een einde moeten komen aan het zogenaamde 'old boys network', het netwerk van een beperkt aantal personen waarbinnen vrijwel alle belangrijke topcommissariaten en voorzitterschappen verdeeld worden. Namen die bij deze functies iedere keer opduiken zijn onder andere Elco Brinkman, Ed Nijpels, Harry Borghouts, Hanja Maij Weggen en Karla Peijs. Zij hebben vaak tientallen zware nevenfuncties. Bij de recente reeks van schandalen bij woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, bouwbedrijven en pensioenfondsen, bleek keer op keer dat het toezicht faalde.

Morris Tabaksblat, oud-voorzitter van de commissie die de ethische code Tabaksblat opstelde voor het bedrijfsleven stelde afgelopen jaar in EénVandaag dat het hebben van teveel nevenfuncties funest is voor het uitoefenen van goed toezicht: “Als je die lijst doorspit, dan denk ik, hoe krijg je dat voor elkaar in een normale werkweek, of zelfs in een extra werkweek? Ik zie dan dat toezichthouders verbaasd zijn dat het onder hun toezicht gebeurd is, dat vertelt je wel iets. Dat vertelt dat ze niet voldoende betrokken waren bij zo’n instelling.”

Klik hieronder op de link om de brief als PDF-bestand te downloaden

Boze brief over inperking nevenfuncties

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.