“wie zou er nu niet willen werken in een commandocentrum als dat van CTU uit de hitserie ‘24’?” Aldus bloggend geheim agent ‘A’ van de Israelische Binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, zeg maar de Israelische FBI. Vier geheim agenten houden sinds deze week een weblog bij over hun werk bij Shin Bet. Spannend!?

Niet dus. Het gaat om medewerkers van de IT-afdeling die ongetwijfeld supergeheim werk doen. Maar daar niks over mogen zeggen. Ook niet in hun weblog. Want de vijand surft mee.

Volgens analisten is het log een poging om meer high-tech medewerkers te werven. Zelfs een geheime dienst moet tegenwoordig de concurrentie aangaan om goeie arbeidskrachten te werven. En logs zijn ‘in’. Tot zover lijkt het een goed idee.

Want als een argeloze Israelische it-er doorklikt en de logs doorleest, dan ziet hij al snel dat het werk nauwelijks verschilt van een gewone it-baan. De loggers presenteren zich als gewone it-professionals die gewone werkdagen maken in een gewoon, of zelfs saai kantoor. In het log verhalen ze over hoe ze zijn gerecruteerd, wat voor werk ze (ongeveer) doen en beantwoorden ze vragen van het publiek. Blogger ‘A’, die dacht in een soort ‘24’-achtige omgeving terecht te komen, voelt zich zelfs een beetje bekocht: “Het is niet eerlijk. Ik kreeg geen zwaailicht op m’n auto en ik sta iedere dag in de file...”

Kortom een idee dat op papier flitsend lijkt, maar in de praktijk vooral uitstraalt dat als je van rust en regelmaat houdt, je vooral bij Shin Bet moet komen werken.

Technorati Profile