De Bisschoppensynode in Rome heeft besloten dat vrouwen een prominentere rol moeten spelen bij de katholieke kerk. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren blijft de vraag: het gaat namelijk om niet-gewijde functies.

Al eerder werd gepleit voor een grotere rol van vrouwen in de katholieke kerk, zoals in de jaren '80, Toen leidde dat zelfs tot een ware beweging: de 8 mei-beweging, vernoemd naar de datum waarop de paus ons land bezocht in 1985. 

Demonstratie tegen de paus

Meer dan 10.000 mensen demonstreerden tegen de katholieke kerk op het Malieveld, en coördinator daarvan was Henk Baars, de latere voorzitter van de 8 Mei-beweging. "Het was een mislukt Pausbezoek", vertelt hij, meer dan dertig jaar later. "Nederland was heel kritisch op de Paus. Er was geen land ter wereld dat zo laconiek omging met het Pausschap."

Hij snapt niet dat vrouwen nog steeds zo weinig rechten hebben in de kerk. "Toen, in 1985, ontstond de 8 mei-beweging, ook om samen te werken met de bisschoppen. Wij wilden ook al dat vrouwen diensten konden leiden. Het is zo bizar dat dat nog steeds niet kan."

'Er verandert weinig'

Daar snijdt Baars een gevoelig punt aan. Ook al was de 8 mei-beweging halverwege de jaren '80 groot, later nam de belangstelling af en werd de beweging kleiner en kleiner. "Het schiet nu nog niet echt op, er werd ook door de 8 Mei-beweging niets bereikt", zo vertelt Baars. "Langzamerhand is het zo, dat de katholieke kerk in Nederland zo conservatief is geworden dat mensen afhaken. Een van de allerbelangrijkste punten is dat het denken hetzelfde blijft. Fundamenteel verandert er weinig."

Dus haakte ook Baars teleurgesteld af. Hij richtte een onafhankelijke kerk op. Toch blijft hij wel vurig strijden voor meer vrouwen op belangrijke posten in de katholieke kerk. Ook meer dan dertig jaar na 8 mei 1985.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.