Ellie Lust vertrekt als woordvoerder bij de politie. Haar televisiewerk was niet langer te combineren met haar werkzaamheden voor de politie. De leiding van de politie zette haar voor het blok: ze moest kiezen tussen haar twee carrières. 

Lust deed de laatste jaren onder andere mee aan 'Wie is de Mol' en presenteerde haar eigen programma 'Ellie Op Patrouille'. Ze kreeg door deze tv-bekendheid de keus van de politie: ontslag, of terugkeren naar de politie, maar niet meer als woordvoerder. Lust bracht dit zelf openlijk naar buiten. "Ik wil niet zielig doen, maar ik wil wel eerlijk zeggen hoe het is gegaan. Het heeft me zo ontzettend veel pijn gedaan", zegt Lust in een reactie bij het Parool. Het ontslag kwam niet helemaal onverwacht: in april sprak ze al bij Pauw over haar vrees dat ze het korps zou moeten verlaten.

Icoon van de politie

Rik van de Westelaken presenteerde samen met Lust de tv-uitzending van de Canal Parade van dit jaar. Hij reageert in Radio EenVandaag op het nieuws van haar ontslag. "Ik begrijp niet dat je een icoon van de politie, iemand die staat voor tolerantie, ontslaat."

Lust zette zich jarenlang in voor Roze in Blauw, de diversiteitsafdeling van de politie. "Ze heeft gestreden voor acceptatie van homoseksualiteit binnen het korps. Ze heeft daar heel veel tijd van zichzelf in gestoken, omdat het een ideaal van haar is." Van de Westelaken denkt dan ook dat Lust erg goed is geweest voor het imago van de politie. "Ze is een boegbeeld van de politie. Ze is laagdrempelig en ze is populair. Betere reclame kan je niet hebben voor je organisatie."

Politie: 'Ze heeft gekozen'

In een reactie stelt Jean Fransman, hoofd communicatie van de Amsterdamse politie, dat Lust al voor de opnamen van 'Ellie Op Patrouille' de keuze kreeg voorgelegd. "De bottom line is dat we haar werk als woordvoerster onverenigbaar vonden met haar televisieloopbaan. Ze moest dus kiezen," zegt Fransman. "Dat had ook met de tijd en energie te maken die je maar één keer kunt besteden. Werd haar hoofdtaak haar neventaak of werd haar neventaak haar hoofdtaak? Ze heeft gekozen voor haar televisiecarrière. Dat is het, wat ons betreft. Meer is niet aan de hand."

Verbaasde reacties

Op Twitter is Lust al de hele dag trending topic. Organisatie Roze in Blauw reageert teleurgesteld op het vertrek van Lust. "Wij betreuren het verlies van deze kanjer."

Ook oud-woordvoerder van de politie Klaas Wilting reageert met verbazing op het nieuws. "Ze heeft de politie weer echt een gezicht gegeven. Dat was uitermate belangrijk. Dit is dom van de nationale politie."

Veel anderen op Twitter uitten kritiek op de beslissing van de politie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.