In Duitsland zijn er de afgelopen 24 uur minder dan 1200 besmettingen bijgekomen en de trend omlaag is ook ingezet bij de oosterburen. En dat in een land met 83 miljoen inwoners. Kunnen wij daarvan leren?

Viroloog Ab Osterhaus werkt doordeweeks in Duitsland, maar is ieder weekend in Nederland te vinden. Hij benadrukt ten eerste dat de regels niet heel erg verschillen. "Alleen de mondkapjesplicht, die is er wel in Duitsland en niet in Nederland." Dat is dan ook meteen het voornaamste punt van verbazing van Osterhaus. Los van het veelvuldig testen in Duitsland.

Onterecht twijfel aan effect mondkapjes

"Dat we hier in Nederland altijd twijfelen aan die mondkapjes, dat snap ik niet. "Terwijl er genoeg aanwijzingen zijn dat het in elk geval enig effect heeft", zegt de viroloog.

Osterhaus draagt dan ook bij bijvoorbeeld het boodschappen doen in Nederland een mondkapje. "Ik word dan echt aangekeken of ik iets ergs heb. Het is onbegrijpelijk. Aan de ene kant zijn we bang voor een tweede lockdown. Aan de andere kant doen we er niet veel aan om die te voorkomen."

Lees ook

Cultuurverschillen

Osterhaus ziet vooral een belangrijk cultureel verschil tussen Nederland en Duitsland. "In Duitsland volgen mensen de regels simpelweg beter op. Mensen luisteren beter. Zijn voorzichtiger. Dus ook mét mondkapjes."

Osterhaus reageert ook op de situatie in Zweden, waar minder besmettingen zouden zijn én geen mondkapjesplicht. "Er is daar in het begin een heel hoge prijs betaald, daar zijn veel meer doden gevallen dan in buurlanden. En over mondkapjes: de cultuur daar is heel anders dan in bijvoorbeeld meer zuidelijke landen. Mensen hielden altijd al wat meer afstand van elkaar, ik heb daar zelf enige tijd gewerkt en heb dat zo ervaren. Anders dan in bijvoorbeeld Spanje."

Lees ook

'Duitsers zijn beetje bang'

"Ik raak echt steeds geïrriteerder door mensen die hier in Nederland steeds dichterbij mij komen", zegt student Malien. Ze komt uit het Duitse Bielefeld en studeert in Enschede aan de Universiteit Twente. "Ze houden hier de afstand niet en dragen ook geen maskers", zegt ze.

Als Malien zo nu en dan teruggaat naar Duitsland, vragen mensen of ze niet in quarantaine moet gaan. "Je merkt dat ze daar echt een beetje bang voor mij worden. Ze denken dat ik het virus meeneem."

De Duitse Malien vertelt hoe de Nederlanders in haar ogen met de coronamaatregelen omgaan.

Tweede golf indammen

Ook werd er in Duitsland al eerder geroepen dat een tweede golf mogelijk ernstiger kan zijn dan de eerste golf. "Geen populaire uitspraak, maar het bereid je wel ergens op voor", zegt Osterhaus. "In Nederland lijkt het alsof we in de zomer vergaten door te pakken." Overigens is ook Osterhaus wel overvallen door de snelheid waarmee een nieuwe golf ons treft. "Het is pas september en de hele winter moet nog komen."

Met dat doorpakken met het virus doelt Osterhaus op andere landen zoals China, Singapore en Nieuw-Zeeland, waar eerder rigoureus werd ingegrepen. Enigszins jaloersmakend vertelt hij: "Daar stelden ze gewoon: we tolereren het virus niet. Het gevolg was korter, maar heftigere maatregelen en lockdowns. Daar is het virus nu echt bijna weg. Dan helpt bron- en contactonderzoek ook heel goed, want dan heb je het zo weer ingedamd."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.