Nederlandse matrozen van een rederij uit Luxemburg moeten tienduizenden euro’s betalen aan de Belastingdienst. De oud-werkgever droeg over meerdere jaren sociale premies af in Luxemburg af terwijl dat in Nederland had gemoeten.

Van de Belastingdienst moeten de matrozen dit bedrag nu zelf terugbetalen. Matroos Maarten Oosterbaan is één van hen. Hij werkte jarenlang voor rederij Hartborg S.A., dat was gevestigd in Luxemburg. Samen met andere collega's voer hij met de schepen van hun baas over de rivieren in West-Europa, met name op de Rijn. Oosterbaan heeft drie belastingaanslagen, in totaal een bedrag van ruim 24.000 euro ontvangen, die voor morgen moeten worden betaald.

Premies ingehouden, maar geen geld afgedragen

De oorzaak van deze belastingaanslagen is te herleiden naar 2010. In dat jaar veranderen de regels voor deze zogenoemde 'Rijnvarenden'. Vanaf dat moment is de werkgever verplicht om sociale premies af te dragen in het land waar de meeste werkzaamheden plaatsvinden. In het geval van Maarten en veel collega's is dat Nederland. Maar hun baas blijkt hen niet te hebben aangemeld bij de Sociale Verzekeringsbank. Wel worden premies ingehouden op hun loonstrook, maar wordt er geen geld afgedragen.

Het probleem wordt groter als de Belastingdienst in 2010 een vordering doet van ruim zes miljoen euro bij rederij Hartborg S.A.. Drie dagen eerder is op initiatief van de eigenaar faillissement aangevraagd. Volgens de curator is er geen geld en na enkele maanden wordt het dossier gesloten.

Lees ook

Grote zorgen

Bij werknemers vallen in de maanden daarna blauwe enveloppen op de mat. De Belastingdienst wil het geld alsnog innen bij de werknemers. Belastingadviseur Jan Grob staat een grote groep Rijnvarenden bij en schrikt van de naheffingen en de verhalen. "Van twee mensen weet ik dat ze zelfmoord hebben gepleegd omdat ze de uitweg niet meer zagen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit moet gebeuren in een land zo modern als dit."

EenVandaag sprak de voormalig werkgever van Oosterbaan telefonisch. Hij bevestigt dat er grote zorgen bestaan, maar zegt ook dat het allemaal achter hem ligt. "Dit is al een hele lange tijd geleden. Ik ben al heel lang gestopt met dit bedrijf. Ik spreek daar niet meer over. Dat is al zoveel jaar geleden."

Belastingdienst: 'vervelende situatie'

De Belastingdienst laat EenVandaag schriftelijk weten dat "de beschreven situatie erg vervelend is." De dienst wijst op de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Verder wijst de Belastingdienst op een wettelijke geheimhoudingsplicht en zegt daardoor niet in te kunnen op persoonlijke dossiers.

De Sociale Verzekeringsbank, kortweg SVB, laat weten dat er momenteel 200 tot 250 Rijnvarenden een verzoek hebben gedaan om hun dossier te bekijken. Deze instantie gaat over de verzekeringsplicht van personen. Ook zij beschouwen de situatie als complex en laten weten dat wanneer er fouten zijn gemaakt "dit met terugwerkende kracht moet worden gecorrigeerd." De SVB gaat, net zoals de Belastingdienst, niet in op persoonlijke dossiers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.