Het merendeel van de vrouwen boven de 45 heeft er in meer of mindere mate last van: bekkenbodemproblemen. Je moet dan denken aan verzakkingsklachten, pijn bij het vrijen en urineverlies. Met dit laatste euvel kampt meer dan 60% van de vrouwen in Nederland. Hoor je er wat over? Zelden. Het is een taboe in Nederland. Niet alleen voor vrouwen zelf, ook hun huisarts weet er vaak niet mee om te gaan. 

Vrouwen denken vaak dat 'het er nou eenmaal bijhoort'. Dit concludeert bekkenfysiotherapeut Marijke Slieker-ten Hove. Ze heeft een missie om dit probleem bespreekbaar te maken, want er is veel aan te doen. Al sinds vrouwen kinderen krijgen bestaan deze klachten, maar goed informatiemateriaal is er niet. Ze schreef er een zelfhulpboek over om het uit de taboesfeer te halen: Verborgen vrouwenleed.

Toneelstuk bekkenbodemproblematiek

EenVandaag spreekt met Marijke Slieker-ten Hove over haar onderzoek. Verder praat Henriette Meijer over haar ernstige klachten. Door de geboorte van haar zoon is ze incontinent geraakt. Maria Links heeft als pilateslerares veel cursisten die met deze problemen kampen en geeft tips hoe spieren in de bekkenbodem te versterken. Frederiek Voskens probeert het taboe van bekkenbodemproblematiek te doorbreken met haar toneelstuk Het verlies van Viviane.

Op 24 januari organiseert de Stichting Bekkenbodem Patiënten een speciale Bekkenbodemdag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.