De rust opzoeken en stil zijn. Dat is geen trend, maar zo oud als de mens. Wel een trend: dat we die rust en stilte steeds vaker opzoeken in het klooster. En kloosters spelen daar handig op in door het bieden van stilte retraites en allerhande programma’s, van leiderschapsworkshops tot schrijf- en schildercursussen. Het is een nieuw bussinessmodel geworden waardoor kloosters kunnen overleven.

"Onze bezoekers worden steeds jonger. We zien bijvoorbeeld steeds meer mensen van dertig die zich overprikkeld en vermoeid voelen en op zoek zijn naar verstilling. In die zin is ons klooster een spiegel van de maatschappij", vertelt Aalt Bakker. Hij is directeur van het Dominicanenklooster in Huissen en heeft het aantal aanmeldingen in de laatste vijf jaar zien verviervoudigen. Vooral de stilte retraites zijn populair. Hij ontvangt nu jaarlijks 25.000 gasten.

Nog maar acht paters

In het Dominicanenklooster wonen nog maar acht paters. Paul Minke is een van hen: "De gasten zijn welkom. Waarom niet? We zijn er juist voor bedoeld om ook naar buiten toe ons geloof uit te dragen. En het is voor ons ook fijn om kennis te maken met de wereld van buiten. Dat is verrijkend. Als we dat niet zouden doen, zouden we ook maar opdrogen." 

En veel keus hebben de paters ook niet. Zonder de bezoekers zou het klooster ook niet kunnen overleven. “Wij zijn dus blij met alle bezoekers", aldus Bakker.

Het klooster als bedrijf

Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg ziet dat steeds meer kloosters, tegen betaling, rust en bezinning bieden aan mensen 'van buiten': "Het klooster als bedrijf bloeit als een tierelier."

Maar volgens Van Geest past het ook bij kloosters. "Kloosters buigen zich naar de tijd en vormen zich ook naar de behoefte van de mens en maatschappij."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.