De Britse journalist Alan Johnston, die bijna vier maanden was gegijzeld door radicale moslims, is vrijgelaten. Hij is overgedragen aan functionarissen van de militante moslimbeweging Hamas in de Palestijnse Gazastrook. Jonhston was op 12 maart in Gaza ontvoerd. Extremisten van een groepering die zich het Leger van Islam noemt, namen hem op klaarlichte dag mee. Arabist Leo Kwarten geeft tekst en uitleg bij de vrijlating.

De 45-jarige Johnston reageerde verheugd op zijn vrijlating. In een telefonisch interview met de Britse omroep BBC noemde de BBC-verslaggever de ontvoering een ontstellende ervaring. De Schot bedankte iedereen die aan de vrijlating had bijgedragen. Hij sprak vanuit het huis van de afgezette Palestijnse premier Ismail Haniyah (Hamas).De verbannen leider van Hamas, Khaled Meshaal, stelde vanuit Syrië dat de vrijlating aantoont dat zijn islamitische beweging orde op zaken stelt in de Gazastrook. De regio kwam vorige maand in handen van Hamas na een gewelddadige confrontatie met de rivaliserende Fatah-beweging.Johnston werd op 12 maart in Gaza ontvoerd. Extremisten van een splintergroepering die zich het Leger van Islam noemt, namen hem op klaarlichte dag mee. De beweging, die banden zou hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda, eiste de vrijlating van islamiten die door Groot-Brittannië en andere landen gevangen worden gehouden.Onlangs verspreidden de ontvoerders een video met de ontvoerde journalist, die op de vertoonde beelden een bomgordel droeg. De BBC-reporter was als enige westerse verslaggever permanent in de gewelddadige Gazastrook gestationeerd. Hamas-kopstukken pleitten herhaaldelijk voor zijn vrijlating. Zij dreigden de Brit met geweld te bevrijden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.