Je hoeft er niet voor te werken, je hebt geen verplichtingen, maar je krijgt wel een inkomen. Dat is het idee achter een basisinkomen. Het basisinkomen zou een antwoord kunnen zijn op ons ingewikkelde belastingsysteem.

Toeslagen, uitkeringen, aftrekposten en heffingskortingen kunnen in een klap worden afgeschaft. En ook mensen die zich inzetten voor vrijwilligerswerk hoeven daardoor niet verplicht betaalde banen te zoeken om rond te komen. Het enthousiasme in gemeentes om daarom te experimenteren met basisinkomen neemt toe. En in Wageningen lijkt een plan al heel concreet te worden.

EenVandaag is in Wageningen en spreekt met Mark Giebels, raadslid voor D66. Hij werkt aan een project met het basisinkomen voor bijstandsgerechtigden in zijn gemeente. Ook zijn we bij een werkgelegenheidsproject voor mensen in de bijstand en bezoeken we Erik Groen die een basisinkomen wil verzamelen voor een vriend van hem. Econoom Mathijs Bouman is wat minder enthousiast over het basisinkomen. Want, wie gaat dat betalen?