Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vindt de plannen van gemeenten die willen experimenteren met het basisinkomen te onduidelijk. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Klijnsma vindt dat de gemeenten met realistischer plannen moeten komen. Onderdelen van de plannen zouden binnen de wet niet uitvoerbaar zijn. Daarbij gaat het over de hoogte van de uitkeringen of bijverdienen. Klijnsma sprak deze week met wethouders uit Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen: gemeenten die willen experimenteren met een basisinkomen voor mensen in de bijstand.

Geen werk, toch inkomen

Het idee achter het basisinkomen is dat je niet hoeft te werken of andere verplichtingen hebt, maar toch een inkomen ontvangt. Het zou een antwoord kunnen zijn op ons ingewikkelde belastingsysteem. Toeslagen, uitkeringen, aftrekposten en heffingskortingen kunnen in een klap worden afgeschaft. En mensen die vrijwilligerswerk doen hoeven daardoor niet verplicht betaalde banen te zoeken om rond te komen.

Het idee is enthousiast ontvangen door verschillende gemeenten. In Wageningen leek een plan voor een experiment al heel concreet te worden, zo bleek uit een uitzending van EenVandaag. Maar econoom Mathijs Bouman uitte in diezelfde uitzending zijn twijfels over het basisinkomen.

Kijk de uitzending over het basisinkomen hieronder terug: