De verdachte in de zaak van Els Borst, Bart van U., moet vandaag opnieuw voor de Rotterdamse rechtbank verschijnen. Het is de eerste keer dat hij ook echt aanwezig zal zijn. Van U. legde een verklaring af over de gebeurtenissen rond de dood van zijn zus Loïs.

Hij vertelde onder meer over de slechte relatie die hij met zijn zus Loïs zou hebben gehad. Van U. heeft eerder bekend dat hij haar 'uit zelfverdediging' heeft doodgestoken.

Volg onze verslaggever Fannie Tijmstra en redacteur Loes Bomers voor het laatste nieuws.

Van U. vertelde dat zijn zus hem treiterde. Hij verhaalde onder meer over stofzuigerslangen die zijn zus kapot zou maken. Volgens Van U. zou zijn zus ,,voor alles hebben getekend''. 'Om mij opgenomen te krijgen, om mij zelfmoord te laten plegen', aldus Van U. Onder dezelfde omstandigheden zou hij hetzelfde doen, zei hij over het doden van zijn zus.

Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie bekend gemaakt de man ook te willen vervolgen voor betrokkenheid bij de dood op D66 politica Els Borst. Over de zaak van de oud-minister zal het vandaag niet gaan. Begin september zal Van U. officieel gedagvaard worden. 

Instanties faalden bij aanpak Van U.

Vorige maand presenteerde de commissie Hoekstra een hard rapport over de gang van zaken rond Bart van U. Uit het onderzoek kwam naar voren dat justitie, politie en de GGZ allemaal gefaald hebben in de aanpak van de man.

De instanties liepen langs elkaar heen, met als gevolg dat hij vrij kon rondlopen terwijl hij nog een celstraf van drie jaar voor wapenbezit moest uitzitten. De straf was niet onherroepelijk, maar de rechter had bij de uitspraak wel een bevel onmiddellijke gevangenneming gegeven.

Van U. meldde zichzelf in de periode rond de moord op de Els Borst meerdere keren op een politiebureau om te worden opgepakt‚ 'omdat hij anders strafbare feiten zou gaan plegen’. Het blijkt uit een uitgelekt proces-verbaal waar EenVandaag aan de vooravond van het rapport uit citeerde. 

Uit die stukken blijkt dat van de man zich op 30 januari 2014 meldt bij de politie in Rotterdam. Nog geen twee weken later, op 10 februari, wordt de moord op de oud D66-minister gepleegd.

Een dag later, de elfde, wordt hij opgepakt op het politiebureau in Amersfoort waarna hij vervolgens wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij wordt daar na een aantal weken weggestuurd. Op 10 januari wordt zijn zus Loïs dood gevonden. Na een klopjacht van politie geeft Van U. geeft zichzelf aan op het bureau.

Meerdere strafzaken; niets onherroepelijk

Ondanks dat Van U. al meerdere keren met justitie en politie in aanraking kwam, is het nog nooit tot een onherroepelijke veroordeling gekomen. Ook tegen zijn celstraf voor wapenbezit ging hij in hoger beroep. Deze zaak zal eind september dienen bij het Hof in Den Haag. Ook dient er nog een zaak in België waar Van U in verwarde toestand voor de Israëlische ambassade is opgepakt. Van U. zal vandaag voor het eerst verschijnen voor een publieke zitting.