De Nashville-verklaring heeft ook massaal geleid tot een tegengeluid. Binnen een week na het verschijnen van de verklaring hebben tientallen kerken vast laten leggen dat zij open staan voor LHBTI'ers.

Het aantal leden van stichting Wijdekerk steeg sinds de verklaring, die homoseksualiteit sterk afkeurt, van 260 naar 318 kerken. Kerken die zich aanmelden bij deze stichting laten weten tolerant te zijn naar LHBTI'ers en vermelden daarbij wat voor hen binnen hun gemeente mogelijk is.

Niet langer onveilig in de kerk

De stichting is een initiatief van een groep christenen, zelf LHBTI'er of nauw bij hen betrokken. Op het online platform van Wijdekerk behartigen ze de belangen van christelijke LHBTI'ers. Miranda Terpstra startte het initiatief en kreeg al snel hulp van 26 gelijkgestemden. "Ik kwam veel mensen tegen die door onveiligheid de kerk hebben verlaten en die nog geen nieuwe plek hadden gevonden. Voor hen vind ik graag een plek waar ze wel hun geloof kunnen beleven."

Lees ook

"Wij benaderen zelf kerken, maar kerken kunnen zichzelf ook aanmelden", vertelt Terpstra. "Kerken krijgen een vragenlijst met punten die voor LHBTI'ers belangrijk zijn in de kerk. Ze krijgen bijvoorbeeld de vraag of LHBTI'ers gedoopt kunnen worden, belijdenis kunnen doen, een ambt kunnen bekleden en of ze een zegen kunnen krijgen over hun relatie."

58 nieuwe aanmeldingen

Alle 58 nieuwe kerken geven aan tolerant te zijn. Vier van de kerken vulden in de vragenlijst in dat ze geen homohuwelijk inzegenen en dat iemand die homoseksueel is geen ambt mag beoefenen binnen de gemeente. Kerken kunnen ook een percentage aangeven waarvan ze schatten hoe de acceptatie is binnen de gemeente.

Irma Pijpers is predikant bij de protestantse gemeente in Zutphen, een van de kerken die zich aanmeldde bij Wijdekerk. In de gemeente leeft het onderwerp. Ook een aantal leden van de kerk behoort tot de LHBTI-gemeenschap. "Toen ik die verklaring las moest ik gelijk aan hen denken", zegt Pijpers. "En ik dacht: dit zijn wij niet. Dit is niet hoe wij geloven."

Dit zijn alle kerken die zich hebben aangemeld bij stichting Wijdekerk

Stroomversnelling

Na het verschijnen van de Nashville-verklaring merkte Pijpers dat de ontwikkelingen binnen de gemeente in een stroomversnelling raakten. "We waren al met het thema bezig, maar in de week na de verklaring merkte ik dat gemeenteleden daar echt hun afschuw over uitspraken. We moesten toen wel laten weten dat we hier anders over denken."

Pijpers ziet dat homoseksualiteit een thema is dat in steeds meer kerken besproken wordt. "Je ziet dat er een soort bewustwording is, en er zijn veel voorbeelden van verschuivingen." Dat betekent alleen niet dat elke kerk het accepteert. "Maar een vrij strenge kerk in Zutphen heeft er bijvoorbeeld wel een preek aan gewijd. Ze houden zich vast aan de leer, maar zeggen wel dat zij niet zo hard kunnen oordelen als in de Nashville-verklaring wordt gedaan."

'Daar heb je de kerk weer'

Pijpers merkt dat kerken zich bijna gedwongen voelen zich uit te spreken over homoseksualiteit, na het verschijnen van de Nashville-verklaring. "Zeker ook omdat je merkt dat mensen zeggen, bijvoorbeeld vanuit de stad: zie je wel, daar heb je de kerk weer." Het landelijk bestuur van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) besloot onlangs alleen wel dat het onderscheid blijft handhaven tussen het hetero- en het homohuwelijk. "Dat is wel echt teleurstellend", zegt Pijpers. "Ik merk dat ook bij collega's van kerken. Zij zeggen: 'Ik ben dominee en ik ben homo, kan ik dan nog wel trots zijn op mijn gemeente?'

Toch blijft er volgens haar, ook binnen het landelijk bestuur, wel ruimte voor het voeren van een gesprek. "Veel kerken hadden gehoopt dat het bestuur een andere beslissing had genomen", zegt Pijpers. Dat is voor sommige kerken dan ook reden om zich uit te spreken tegen het bestuur van de PKN. "Wij hebben dat wat minder, omdat wij wel de ruimte krijgen om toch het homohuwelijk in te zegenen." De kerken in Nederland staan in elk geval niet stil. "Maar je hebt gematigde mensen en mensen die heel erg op de leer zijn. Daar zit je hier helaas ook mee."

Radio-interview: Miranda Terpstra en Irma Pijpers over de reactie van tolerante kerken na de Nashville-verklaring.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.