Het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat het linkse en het rechtse blok in het parlement elkaar in evenwicht houden en dat de balancing vote meer dan ooit tevoren ligt bij enkele relatief kleine partijen, waaronder de Partij voor de Dieren. Zelden kon een partij met slechts 3 zetels in de Staten Generaal, zoveel invloed uitoefenen. En dat is harder nodig dan ooit, omdat de reflex in crisistijd zich keihard doet gelden.

Veel mensen denken vooral aan zichzelf en hun kortetermijn eigenbelangen, in plaats van op te komen voor wat noodzakelijk is voor hun toekomst en die van hun kinderen.

Het eigenbelang wint het van het collectieve belang. Er wordt lijdzaam toegekeken hoe de postbodes en de postkantoren worden weggesaneerd, waarbij veel mensen zichzelf in slaap laten sussen met loze kreten als “zouden er nu eenmaal minder brieven en pakjes bezorgd moeten worden”. Tijdens de massa-ontslagen werft TNT met vrolijke radiospotjes goedkope flexkrachten.

Dat economische belangen per definitie de doorslag geven bij elk kabinet waarin het CDA vertegenwoordigd is, wordt duidelijk uit de ontluisterende rapportage over de Q-koorts. Een duidelijker bevestiging voor het feit dat mensen- en dierenlevens in het niet vallen bij economische prioriteiten is nauwelijks te vinden. Het ministerie van Volksgezondheid werd voortdurend de mond gesnoerd door het ministerie van LNV, ook toen er doden vielen onder mensen, de officiële teller staat inmiddels op 15 , maar de werkelijkheid is nog triester .

Dit kabinet gaat letterlijk over lijken, is het niet van mensen, dan toch zeker van dieren, terwijl een vroegtijdig fokverbod bij het uitbreken van de Q-koortsepidemie alle ellende had kunnen voorkomen.

Het slechts één van de vele voorbeelden waartoe de economische verdwazing kan leiden. Overmatig antibioticabeleid in de veehouderij leidt tot massale besmetting van veehouders en hun gezinsleden met MRSA en oprukkende ESBL’s, waarmee de volksgezondheid direct en voor lange duur in de waagschaal gesteld wordt.

Het kabinet overweegt een snelweg (A3) dwars door het Groene hart aan te leggen, waarbij alleen de business case voor het bedrijfsleven de knellende factor zou kunnen zijn.

Het natuurbeschermingsbeleid wordt met wortel en tak uitgeroeid met het schrappen van de robuuste verbindingszones binnen de EHS, tegen de afspraken met en voorschriften vanuit Europa in.

Het onverdoofd ritueel slachten kan wat het kabinet rustig doorgaan, zolang er veel geld mee verdiend wordt , en dat is het geval. We zijn inmiddels een grote exporteur van halal vlees naar landen in het Midden-Oosten. Veel slachterijen slachten standaard onverdoofd zodat wat ze op de halal markt niet afgezet kan worden, altijd nog onherkenbaar in de Nederlandse schappen terecht kan komen.

Er waait een gure wind door Nederland. Maar gelukkig niet voor lang. De collectieve verstandsverbijstering die leidde tot het CDA/VVD/PVV kabinet zal niet lang standhouden.

Op 2 maart zijn er nieuwe verkiezingen en tot die tijd zullen we onze balancing votes in het parlement inzetten om te redden wat er te redden valt!

Marianne Thieme is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.